Inte bara med högtryckstvätt: metoden för att rengöra trädgårdsgolv och få dem att se ut som nya igen

av Hilda Maria Morgan

11 Juli 2023

Inte bara med högtryckstvätt: metoden för att rengöra trädgårdsgolv och få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Golvet till en trädgårdsgång, det i en relaxavdelning, kanske runt en pool och så vidare: det finns många stenlagda ytor som vi kan skapa i trädgården. Materialen man kan belägga marken med är varierande, från konstgjorda material till natursten, och ibland kräver vissa lösningar särskilda produkter eller tekniker för att behandlas på bästa möjliga sätt. Vanligtvis är dock den vanligaste och snabbaste metoden för att rengöra ett utomhusgolv att använda en högtryckstvätt, dvs en stråle av vatten med ett högt tryck som skrapar bort smutsen.

Det är förvisso effektivt, men det kan ibland ha som bieffekt att golvets yta urholkas, vilket gör det mer poröst med tiden och därför också mer benäget att snabbt bli smutsigt. Om du då inte ingriper med någon tätningsbehandling med några års mellanrum. Och alla har inte en högtryckstvätt till sitt förfogande för att tvätta golven i trädgården. Vad kan man göra då? Du kan välja en mer "klassisk" men ändå effektiv metod, som den vi rapporterar om nedan.

Advertisement
David722/Reddit

David722/Reddit

Detta behövs:

  • En stor kvast (kvast eller industrimopp)
  • Vattenslang med justerbart munstycke (du behöver en platt och kraftfull spray)
  • En stor hink (som de stora för att blanda färger)
  • Vattentäta handskar
  • Diskmedel
  • Vit vinäger

Hur man går tillväga:

1.       Rensa hela området som ska rengöras från alla föremål.

2.       Ta bort eventuellt ogräs, du kan göra det för hand om det inte är så mycket, använd handskar och gärna ett specifikt järnverktyg.

3.       Sopa bort all torr smuts på bästa möjliga sätt (löv, kvistar, damm, etc.).

4.       Blöt hela golvet rikligt och lämna inga torra fläckar.

5.       Fyll hinken med varmt vatten (det behöver inte vara varmt).

6.       Häll i en sked tvål för varje liter vatten som används (tänk på den totala kapaciteten på hinken och justera därefter) och blanda väl.

7.       Doppa kvasten i tvålvattnet och skrubba sedan golvet kraftigt, en bit i taget. Det är bäst att göra det här jobbet vid tillfällen då det inte är för varmt, så att tvålvattnet inte torkar för snabbt.

8.       Skölj noggrant med slangen med hjälp av vattenslangens platta stråle.

Om du märker att det finns områden med fläckar som inte har försvunnit, och det inte räcker att gå tillbaka och skrubba med diskmedel och vatten, prova vinäger: blanda helt enkelt vinäger och vatten i lika delar, även i en mindre hink, och använd en trädgårdskvast (kanske mindre bred) att skrubba endast på fläckarna. Vänta 15-20 minuter och skölj sedan med vatten.

Även om vinägern och diskmedlet som används späds ut i mycket vatten, var försiktig så att det inte hamnar på några rabatter med prydnadsväxter, vilka kan påverkas kraftigt.

Lycka till!

Advertisement