Dålig lukt i källaren eller garaget? Eliminera det på ett ögonblick med kaffesump

av Hilda Maria Morgan

16 Maj 2024

Advertisement

Källare och garage är mycket användbara, särskilt när vi har små utrymmen tillgängliga, eftersom de tillåter oss att förvara alla föremål som vi använder mer sällan, och hjälper oss att hålla mer ordning och reda.

Den vanligaste nackdelen hos dessa utrymmen är dock den höga halten fukt, som inte bara lätt kan skada husets struktur och de föremål vi förvarar där, utan snabbt leder till utveckling av dålig lukt.

Hur undviker man denna olägenhet och bibehåller frisk luft? Kaffesump kan ge en oväntad hjälp i denna uppgift.

Orsakerna till utvecklingen av dålig lukt i källare och eventuella ingrepp

Pexels

Det finns olika orsaker som leder till utveckling av dålig lukt i källarrummen i våra hem och den främsta är överskottsfuktighet, främst på grund av strukturella problem och bristande ventilation.

Strukturella problem beror huvudsakligen på att fukten stiger från grunden, eller kommer ner från de övre rummen, eller dålig vattentätning av ytterväggarna, vilket kan läggas till bristen på fönster och ventilationssystem, som leder till att det blir svårt att byta luft.

Ibland orsakas utvecklingen av dålig lukt istället av fläckar och spill på olika ytor och i det här fallet är det första steget för att eliminera dem att de avlägsnas helt.

Oavsett orsaken till den dåliga lukten, kan du tillgripa användningen av luktabsorberande produkter, som inte bara tar bort dålig lukt från miljön, men om de är parfymerade tillräckligt kommer att ersätta den illaluktande lukten med en behaglig doft.

På marknaden kan du hitta produkter baserade på salter och bikarbonat, som verkar genom att absorbera dålig lukt och släpper ifrån sig en behaglig arom i luften, men det finns många medel som du kan förbereda själv, såsom skålar med salt eller bikarbonat eller genom att rengöra med vinäger.

Advertisement

Hur kaffesump eliminerar dålig lukt

Glasskål med smulad kaffesump

Derk29/Wikimedia Commons

Oväntad hjälp för denna otacksamma uppgift kan komma från en vanlig restprodukt i våra kök: kaffesump. Faktum är att denna produkt, ordentligt torkad så att den inte utvecklar mögel, kan placeras i små skålar i källare och garage för att ta bort irriterande dålig lukt utan kostnad.

Denna antiluktverkan beror främst på dess förmåga att absorbera överskottsfukt, vilket förhindrar att den stagnerar i luften och undviker bildandet av kondens och mögel på olika ytor. Dessutom kommer dess behagliga arom att spridas ut i luften och ersätta de dåliga luktmolekylerna. Kvävehalten i kaffesumpen är också ett användbart hjälpmedel i denna mening: genom att strö sumpen på en fläckig eller illaluktande yta kommer kvävet som finns i kaffesumpen att reagera med ytornas komponenter och omvandla det organiska materialet så att det blir luktfritt.

Har du redan börjat spara din kaffesump?

Advertisement