Om du aldrig vill se dem i trädgården igen, använd den här naturliga DIY-metoden

av Hilda Maria Morgan

10 Juni 2023

Om du aldrig vill se dem i trädgården igen, använd den här naturliga DIY-metoden
Advertisement

Det finns delar av trädgården där det är trevligt att se en frodig natur, och andra där vi istället alltid skulle vilja hålla vissa arter som är lite för sprudlande på avstånd: vi syftar på ogräset som lyckas spira, envist, mellan sprickorna i asfalterade områden eller områden belagda av stenplattor, vilken typ de än är. Faktum är att ett minimum av jord räcker för att vissa frön och sporer omedelbart ska förvandlas till flertalet gröna tovor varje år.

Med lite sol och regn, så växer dessa örter ibland överdrivet, ibland blir de svåra att utrota, och i alla fall tvingar de oss att ständigt övervaka dem. Vad kan man göra för att eliminera dem i områden där andra arter som vi vill bevara inte växer? Ett par naturliga ingredienser som vi med största sannolikhet redan har i köket kan kommat till undsättning.

Advertisement
Creativo

Creativo

Gå alltså till köket och leta fram:

  • Vinäger. Det kan vara av vilken sort som helst, även om den starkaste, ättikan, är den som garanterar de bästa resultaten.
  • Bordssalt, fint salt är det bästa. Epsom-salt fungerar också bra.
  • En sprayflaska
  • En tratt för att göra allt enklare

Så här gör du ditt eget naturliga ogräsmedel:

1.       Fyll flaskan med vinäger. Utan att späda ut den, så blir den mer potent.

2.       Tillsätt cirka fyra matskedar salt, använd dig av tratten för att inte sprida ut det överallt och för att göra det snabbare.

3.       Stäng flaskan och skaka väl för att lösa upp saltet.

Ett extra knep? Tillsätt bara en droppe diskmedel till blandningen, det hjälper vätskan att fästa vid växterna.

Du är nu redo att applicera din hemmagjorda herbicid. Du kan spraya när som helst, men det bästa är att använda den när det inte är för varmt och alltså helst på morgonen eller på kvällen, så att vinägern inte avdunstar. Försök också att se till att spraya produkten när det inte ser ut som att det snart ska regna. Dessutom, spraya rikligt på ogräset, men om det finns andra växter runt omkring som du vill bevara, är det bra att veta att alla herbicider kan skada dem, även liknande. Och i så fall är manuell borttagning alltid det bästa botemedlet.

Det tar vanligtvis 24 timmar för små plantor att vissna. När det gäller de starkare och större måste operationen upprepas varje dag tills du ser dem svartna eller tappa kraft. Det är dock ett mer lämpligt botemedel mot ogräs som fortfarande är ungt än det som redan tagit marken i besittning.

Advertisement