Få dina klätterväxter att sticka ut med knepet med dragspelsklädhängaren

av Hilda Maria Morgan

07 April 2023

Få dina klätterväxter att sticka ut med knepet med dragspelsklädhängaren
Advertisement

De expanderbara och vikbara träklädhängarna, de så kallade "dragspelshängarna", som kan förlängas eller stängas för att täcka in det tillgängliga utrymmet, och erbjuder krokar för att hänga upp kläder, jackor, väskor och accessoarer tack vare knopparna som är placerade runt om de olika romberna som bildas, är ett klassiskt tillbehör som du säkert har sätt i mer än ett hem.

De har funnits sedan urminnes tider, det är en standardmodell vad gäller klädhängare, som kanske till och med ser lite daterade eller omoderna ut, om de inte har en lite mer sofistikerad design. Det kan till och med hända att du har en hemma som du gärna skulle byta ut mot en annan snyggare klädhängare.

Tja, det finns en ovanlig användning som kan vara användbar för dig att känna till, som gör att du kan få ut det mesta av skönheten i klätterväxterna du har hemma.

via Chantel Gray/Instagram

Advertisement
channygrayhome/Instagram

channygrayhome/Instagram

Det är en enkel men genial idé som också visas av kreatören Chantel Gray på Instagram. Faktum är att kvinnan i en kort video visar hur en enkel dragspelsklädhängare kan fungera mycket bra som stödspaljé för en gullranka, en murgröna, en filodendron eller någon annan klätterväxt som du odlar hemma.

Således kan växten som vanligtvis låter sina grenar falla mot marken istället växa genom att förgrena sig upp längs väggen och täcka den med grönska: det är ett idealiskt sätt att inreda för den som älskar ett hus fullt av jungle vibes!

Proceduren är verkligen intuitiv:

1.       Välj var du ska fixera krukan som din växt växer i: om den är väldigt högt upp, sänk den gärna lite för att få plats med gör det själv-spaljén.

2.       Ta din klädhängare och sträck ut den så mycket som möjligt och placera den sedan vertikalt på väggen. Du bestämmer när du ska förlänga den, men kom ihåg att plantan kommer att växa, så även om den inte redan har tillräckligt långa grenar för att täcka in hela just nu kan den producera dem längre fram. Och sedan kan den fortsätta att flätas om stödet eller så kan du låta den växa i andra riktningar också. Du kommer att kunna bestämma det med tiden.

3.       Fäst hängaren på väggen med hjälp av en borr.

4.       Lossa försiktigt växtens grenar och för dem uppåt. Tvinga dem inte för mycket, de kan ha "stelnat" i basen när plantan inte kunnat göra annat än att växa nedåt, så flytta bara den del du kan flytta utan att riskera att ha sönder något.

5.       Linda grenarna runt klädhängarens knoppar, eventuellt med hjälp av mjuk tråd för växter.

Sedan kommer väggen, även en tunn del mellan två dörrar som i Chantel Grays hus, genast bli vackrare. Titta på videon nedan för att se hur det går till.

Advertisement
Advertisement