Dina orkidéer kommer att blomstra med detta gör-det-själv-gödselmedel

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2023

Dina orkidéer kommer att blomstra med detta gör-det-själv-gödselmedel
Advertisement

Orkidéer är mycket uppskattade växter för dess elegans och den extraordinära skönheten hos dess blommor, men tyvärr är de också mycket krävande, det är inte lätt att odla dem och få dem att blomstra frodigt. Hur många gånger har också du sett dina orkidéer vissna snabbt? Och hur många gånger har du observerat dem i åratal och frågat dig själv när de äntligen kommer att blomma igen?

Orkidéer är växter som behöver mycket indirekt ljus, lite vatten endast när jorden är torr och en ganska hög luftfuktighet, runt 70 %. De uppskattar inte plötsliga temperaturförändringar, utan kräver en konstant temperatur på mellan 18 och 24 grader. Men ibland verkar inte ens allt detta vara tillräckligt. Kemiska gödselmedel kan säkert hjälpa, men det vore mycket bättre att testa sig fram genom att tillreda ett naturligt gödningsmedel med ingredienser från skafferiet. Nedan upptäcker vi ett recept tillsammans.

Advertisement
doctorscook/Reddit

doctorscook/Reddit

För att tillreda ett perfekt gödselmedel för en frodig blomning av dina orkidéer behöver du bara två enkla ingredienser:

  • 500 ml vatten
  • en tesked mald kanel.

Denna söta krydda är faktiskt mycket rik på mineralsalter, inklusive kväve, magnesium och kalium, som ger näring åt orkidén och får den att blomstra. Förbered detta gödselmedel genom att helt enkelt hälla en tesked kanel i en kanna och tillsätta 500 ml vatten, blanda noggrant. Täck sedan karaffen med plastfolie och låt blandningen vila i 24 timmar på en sval, torr plats långt borta från solljus innan du använder den för att vattna orkidéerna.

När det har gått 15 dagar kan du ta hand om bladen med en slags saft tillredd av honung och citron, som penslas på direkt på bladens yta, låt verka i 48 timmar innan du tar bort blandningen med en trasa. Antioxidanterna i dessa två ingredienser hjälper till att skydda bladen från fria radikaler, vilket omedelbart ger dem ett friskare utseende.

Som ett alternativ till detta gödselmedel kan du också använda andra produkter från skafferiet:

  • Grönt te kommer snabbt att förse växterna med de kvävehaltiga föreningar de behöver, genom att tillreda en infusion med 4 tepåsar i 500 ml vatten eller genom att lämna några teblad direkt på orkidéjorden.
  • Även riskokvattnen har en uppiggande effekt på orkidéer, förutsatt att det inte är saltat.

Prova, du kommer att se dina orkidéer blomma igen på ett ögonblick!

Advertisement