9 geniala idéer för att maximera utrymmet i ett litet sovrum

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2023

9 geniala idéer för att maximera utrymmet i ett litet sovrum
Advertisement

Du vaknar och redan när du går upp ur sängen snubblar du över något, eftersom rummet är överfullt med möbler och det finns lite utrymme tillgängligt. Eller för att det är oreda, eftersom du inte kan hitta plats för allt. Ibland är lösningen att göra sig av med något, men ibland handlar det bara om att ta tag i frågan på ett strategiskt plan.

Faktum är att det finns underutnyttjade utrymmen och alternativ som man kanske inte omedelbart kommer att tänka på, men som kan göra rummet mycket mer beboeligt som, istället för att irritera oss, borde vara den tillflyktsort där vi laddar våra batterier. Nedan hittar du några användbara tips.

Advertisement

Allt under sängen

.. Eller också runt om! Genom att utnyttja utrymmet på en sängstruktur som har många användbara fack så slipper du få den där irriterande röran i resten av rummet. Detta gäller inte bara sängarna med behållare under, utan även stora lådor runt strukturen, som måste vara jämnhöga med sängen för att du lätt ska kunna ta dig upp ur sängen. Och försumma inte sänggaveln heller: många föremål kan hitta en plats där också, till den grad att - om du vill – att du till och med skulle kunna eliminera nattduksborden.

Advertisement

Och vid fotänden?

Till och med vid sängens fotända, både i kombination med de just angivna lösningarna eller på egen hand, kan bli en punkt att utnyttja. Faktum är att om det finns tillräckligt med utrymme mellan fotänden av sängen och den motsatta väggen, kan du nära fotänden ordna kistor, bokhyllor och andra typer av liknande möbler, som aldrig är högre än själva sängen. Alternativt kan du placera en byrå precis vid väggen mitt emot sängen, i korrespondens med den.

Finns det inte mycket utrymme att gå på? På platser där du inte kan låta bli att lägga till en extra möbel, är det bäst att välja tunna som fortfarande är rymliga.

Häng upp kläderna

Låt oss inte glömma: att ha en hel garderob med kläder utanför garderoben blir en mardröm av damm, men det är också obestridligt att det någonstans i sovrummet alltid finns en hög med kläder som inte är tillräckligt smutsiga för att tvättas men inte heller tillräckligt rena för att läggas tillbaka i garderoben. Det är de som hamnar på stolen. Istället för att ha en stol med en hög med kläder osäkert balanserade, varför inte hänga upp dem så du kan få plats med en byrå, skohylla eller något annat som kan användas för att organisera på golvet?

Hyllor där du inte förväntar dig det

Hyllor och skåp kan placeras var du vill, även på väggen ovanför sängen, speciellt om sängen är i hörnet av rummet. Böcker, växter, lådor med andra mindre använda föremål: allt kan placeras där.

Advertisement

Tänk vertikalt

Varhelst det finns en ledig del av väggen och du kan offra utrymme på marken, överväg om det finns gavlar för möbler som kan utvecklas vertikalt. Kolumnhyllor, smala garderober, bokhyllor... Placeras de i hörnet vid sidan av sängen skulle de kunna byta ut nattduksbordet!

Säng med extrasäng under

Om huset är för litet för att ha ett gästrum, men det kan vara okej att gästerna sover med dig istället för i soffan eller på mer osäkra sätt, då är sängen med extrasäng under den bästa lösningen.

Advertisement

Vägglampa

Om du har hittat ett sätt att eliminera nattduksbordet har du säkert tänkt på ett sätt att flytta lampskärmen därifrån, eller så kanske du har ersatt den med justerbara spotlights. Men även om har kvar nattduksbordet men väljer en vägglampa, gärna en med justerbara armar (för att kunna lysa upp flera ställen beroende på hur du flyttar den), kommer detta att frigöra användbart utrymme på sängbordet.

Svävande bord

Oavsett om du behöver en miniarbetsstation eller studio, eller kanske till och med ett sminkbord, är ett sidobord alltid praktiskt, och för att göra det mindre krångligt kan du välja svävande bord fästa på väggen.

Advertisement