10 viktiga föremål för att skapa ett vardagsrum utrustat med alla bekvämligheter

av Hilda Maria Morgan

30 Juni 2023

10 viktiga föremål för att skapa ett vardagsrum utrustat med alla bekvämligheter
Advertisement

Det är platsen där vi kopplar av när vi är ensamma, tillåter oss själva alla pauser och guilty pleasures som vi tittar på på TV, men det är också platsen som vi alltid vill ska vara redo att välkomna vänner och gäster och därför alltid ska vara presentabel: vi syftar på vardagsrummet, ett av områdena där intimsfären möter omvärlden. Därefter väljer vi färgerna på väggarna och golvet, och sedan möbler, gardiner och allt annat för att göra det till ett bekvämt och vackert utrymme, som både är trevligt att vara i för oss själva men också för våra nära och kära som kommer och besöker oss.

När man tänker efter, vad är det som aldrig får saknas i ett riktigt bekvämt vardagsrum? Här är några viktiga punkter att tänka på.

Advertisement

Varmt ljus

Det varma ljuset, kanske det från en golvlampa i ett hörn, är den grundläggande nyckeln till att skapa en atmosfär som inger känslan av avkoppling. Och kanske kan också de andra ljuspunkterna kan vara varma, speciellt om det inte är de som lyser upp soffan eller fåtöljen när vi vill läsa något i lugn och ro – där är faktiskt ett kallt ljus mer tilltalande för ögat.

Advertisement

Smart belysning

Smart belysning

Sergio/Amazon

Smart belysning är en värdefull investering: inte bara kan de ändra färg och temperatur, utan framför allt kan de styras med en smartphone. Och låt oss inse det, ibland känns det som ett episkt uppdrag att resa sig från soffan för att släcka eller tända ljuset... Med mobiltelefonen som alltid är nära till hands sparar vi oss besväret!

Elektrisk tändare

Elektrisk tändare

Moreno Uffredi/Amazon

Laddningsbar och därför också mer ekologiskt hållbar, den är perfekt i köket förstås, men även till stearinljus. Ha den redo för att fylla vardagsrummet med dofter och ett mjukt ljus med dina favoritljus när du vill koppla av i fullständigt lugn.

Dekorativa lådor och askar

Tänk på några riktigt vackra lådor, gärna gjorda av trä, sådana som är snidade med dekorationer, lackade med mera: de är dekorativa föremål (kanske souvenirer!), men också mycket användbara för att dölja den myriad av små föremål som annars förblir utspridda. Ett inredningsknep för att hålla ordning på det mesta som aldrig ska underskattas.

Brickor med höga kanter

Precis som lådorna är de brickor med höga kanter också mycket användbara för att gruppera föremål och samtidigt dekorera. Och lyckas du hålla dem mestadels fria så är de perfekta för servering av te och kaffe, utan risk för att något ramlar omkull (som man alltid är rädd för när man använder platta brickor).

Advertisement

Låda för att dölja sladdar

Låda för att dölja sladdar

Silvia1967/Amazon

Precis som runt datorn finns det alltid en härva av sladdar runt TV:n: till strömmen, för att anslutna video- och ljuduppspelningsenheter med mera. Det bästa är att lägga samman alla och gömma dem tillsammans i, till exempel, en vägglåda!

Bekväma filtar

Bekväma filtar

JulianrStudio/Etsy

Lagda på ryggstöden, hängande slappt på armstöden eller redo att användas i korgar: en filt, från de varma vinterplädarna till de mycket lätta för sommarkvällarna, är alltid ett nödvändigt tillbehör för att hålla sig bekväm, och det är trevligt att ha rena och väldoftande filtar att kunna erbjuda gästerna.

Advertisement

Sidobord för drinkar

Sidobord för drinkar

qozwood/Etsy

Hur många gånger har du inte velat njuta av en dryck eller en drink, eller till och med lite snacks medan du sitter bekvämt i soffan eller fåtöljen, men du har inte lust att resa dig upp varje gång för att ta eller ställa tillbaka allt på matbordet. Ordna höga och stabila bord bredvid armstöden, du kommer garanterat att använda dem mycket!

Soffbord med extra utrymme

Soffbord med extra utrymme

MomentumFinds/Etsy

Även soffbordet i mitten av vardagsrummet kan ha flera funktioner: det finns de med lådor, de som är djupa behållare (om bara bordsskivan är upphöjd) och de som också förvandlas till arbets- eller matbord. Kort sagt, multifunktion innebär ofta bättre organisation av utrymmena!

Advertisement

Det personliga lilla extra

Konst, souvenirer, fotografier: allt som talar om oss, om de upplevelser och smaker som utmärker oss. Det är ett vackert avtryck att lämna i huset.

Finns det några av dessa idéer som du ännu inte har förverkligat?

Advertisement