10 skådespelare som missade möjligheten att spela mycket kända roller

av Hilda Maria Morgan

27 Juni 2023

10 skådespelare som missade möjligheten att spela mycket kända roller
Advertisement

Skulle vi någonsin kunna föreställa oss någon annan istället för Leonardo DiCaprio i Titanic? Ändå hade den rollen kunnat bli någon annans. Hollywood är fullt av liknande historier och vissa av dem kommer fram först efter många år, andra spekuleras det om i oändlighet och vissa kommer vi aldrig att få veta. Det är dock obestridligt att till och med bara att föreställa sig andra ansikten istället för de som har förevigat kultroller innebär en gigantisk ansträngning, just för att den som tillslut fick rollen visste hur man skulle göra den till sin på ett unikt sätt.

Detta är fallet, som sagt, för den unge DiCaprio med Titanics Jack Dawson, men det finns många andra liknande scenarier där kända skådespelare har tackat nej eller förlorat möjligheten att spela episka roller. Nedan visar vi några av de mest sensationella genom tiderna.

Advertisement

Titanic: istället för Leonardo DiCaprio...

Advertisement

... Christian Bale

Den amerikanska stjärnan fick rollen och stal den från sin walesiska kollega. Anledningen? Bale förlorade faktiskt mot DiCaprio eftersom regissören inte ville ha en brittisk skådespelare för en amerikansk roll. Ett acceptabelt nederlag, förutom att detta var tredje gången Bale förlorade en roll i en Di Caprio-film! Det hade redan hänt i What's Eating Gilbert Grape, 1993, och Batman-stjärnan hade också provspelat för att vara Mercutio i Romeo + Juliet (1996), men till slut bestämde regissören att han föredrog en afrikansk Amerikansk skådespelare, Harold Perrineau.

Star Wars: istället för Adam Driver

... Eddie Redmayne

När den mest populära sci-fi-sagan genom tiderna återvände till bioduken 2015, förde den med sig en helt ny generation av oförglömliga karaktärer. Närmare bestämt träffade vi Kylo Ren, jedin som gick över till den mörka sidan, som hade Adam Drivers drag. Däremot nominerades även Oscarsvinnaren Eddie Redmayne, Oscarsvinnaren för The Theory of Everything, som medgav att han gjort en pinsam audition.

007 - James Bond: istället för Daniel Craig...

Advertisement

... Henry Cavill

Närhelst det pratas om en ny 007-film har hela världen sitt att säga till om favoriten för rollen, och när franchisen lanserades 2006 med ett helt nytt och för de flesta okänt ansikte, den blonde Daniel Craigs, fanns det väldigt få som accepterade valet. Vilket istället visade sig vara perfekt. Den mest troliga utmanaren i hans ställe? Ingen mindre än den statylika Stålmannen aka Henry Cavill, som då va "för knubbig".

Fifty Shades of Grey: istället för Jamie Dornan...

Advertisement

... Charlie Hunnam

Efter månader av spekulationer fick vi 2013 veta att engelsmannen Charlie Hunnam skulle spela rollen som Christian Grey i Fifty Shades of Grey. Inte långt efter var dock skådespelaren tvungen att dra sig ur projektet för att hantera ett nervöst sammanbrott orsakat av hans fullspäckade schema. Ett svårt beslut, som gav ersättaren Jamie Dornan världsberömmelse.

Chicago: istället för Renée Zellweger...

Advertisement

... Charlize Theron

I musikalen Chicago förevigades den blonda Roxie Hart på bioduken av Bridget Jones-skådespelerskan Renée Zellweger... Men långt tidigare borde rollen ha varit Charlize Therons. I själva verket var det hon som valdes av den förra regissören, men när personen som skulle regissera ändrades, ändrades även rollbesättningen.

Sömnlös i Seattle: istället för Meg Ryan...

Advertisement

...Julia Roberts

En utmaning mellan veteraner, mellan två av Hollywoods mest älskade kvinnor. Julia Roberts sa 2014 att hon tackade nej till huvudrollen som Annie Reed i Norah Ephrons film, men att hon inte ångrade det: "Meg Ryan och Tom Hanks är ett fantastiskt par i den filmen. En perfekt kombination precis som min med Richard Gere".

Sagan om ringen: istället för Ian McKellen...

Advertisement

... Sean Connery

Det är svårt att föreställa sig en annan Gandalf än den vi nu har älskat i decennier, men det har alltid funnits ihärdiga rykten om att före McKellen försökte man få den första Bond att spela Gandalf!

Star Wars: istället för Harrison Ford...

Advertisement

... Al Pacino!

Ännu en trippelvolt för vår fantasi: Han Solo med ett annat ansikte än Harrison Ford? Det är omöjligt för oss att tro det men om inte Al Pacino hade tyckt att manuset var "för förvirrande" och därför inte hade förkastat det, hade galaxens hjälte långt, långt borta sett helt annorlunda ut.

Game of Thrones: istället för Emilia Clarke

... Elizabeth Olsen!

Den enda khaleesi vi känner igen har Emilia Clarkes drag, men hon kunde också ha varit mer lik Marvel-universumets Scarlet Witch, eller karaktären spelad av Elizabeth Olsen. Hon medger dock att provspelningen för Game of Thrones var "den mest pinsamma någonsin. Jag reciterade Khaleesis monolog när hon kommer ut ur lågorna. Det var hemskt. De ringde aldrig tillbaka".

Bonus! Thor: istället för Chris Hemsworth...

... Tom Hiddleston!

Tom Hiddleston blev känd som Loki, bror till Thor, men han provspelade faktiskt för rollen som åskguden, som gick till Chris Hemsworth!

Advertisement