Flugor inomhus: 5 oväntade lukter som lockar dem till sig och 4 sätt att driva bort dem

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2023

Flugor inomhus: 5 oväntade lukter som lockar dem till sig och 4 sätt att driva bort dem
Advertisement

Punktliga och precisa som en schweizisk klocka, flugor är bland de insekter som oftast koloniserar våra hem, vilket irriterar oss under sommaren. Ankomsten av dessa irriterande insekter beror bland annat också på klimatförhållandena: i själva verket älskar flugor fukt och ett fuktigt och regnigt klimat kommer oundvikligen att öka deras närvaro i våra hem.

Det som lockar dem mest av allt är dock starka dofter, vare sig de är behagliga eller irriterande. Flugor är faktiskt utrustade med ett extremt utvecklat luktsinne, så till den grad att de kan känna lukter upp till 6 km bort. Och det räcker ofta inte med att hålla våra hem rena, tömma och tvätta våra papperskorgar regelbundet, och ta bort all mat eller växter som börjar ruttna. Det finns många andra lukter som kan locka dessa irriterande insekter till vårt hem.

Nedan listar vi 6 dofter som du kanske inte kände till är som en magnet för flugor och småflugor och 3 medel för att bli av med dem direkt.

Advertisement

1. Djurmat

1. Djurmat

Pixabay

Vi vet alla att flugor är starkt attraherade av våra katters kattlådor och våra hundars bajs, men kanske hade vi aldrig trott att till och med deras matskålar kan vara en inbjudan till en överdådig fest för dem.

Advertisement

2. Svett

2. Svett

Pexels

Svett är mycket rik på mineralsalter, särskilt natrium, som dessa insekter gillar särskilt. Av denna anledning älskar flugor att cirkla omkring runt oss, särskilt när vi har avslutat ett intensivt träningspass eller när vi kommer hem efter en särskilt varm och tröttsam dag. En skön dusch hjälper oss inte bara att må bättre, utan också bli av med dem!

3. Rött vin

3. Rött vin

Pexels

Om du njuter av en aperitif på terrassen eller i trädgården och plötsligt invaderas av flugor, prova att titta i ditt glas: rött vin och öl är mycket attraktivt för dessa insekter. Utnyttja det för att förbereda en fälla som permanent kommer att eliminera dem.

4. Stillastående vatten

4. Stillastående vatten

Creativo

Oavsett om det är kastruller som ställts i blöt i diskhon, tvätt som lagts för att ta bort fläckar i en balja eller mopphinken som glöms bort efter att golven tvättats, stillastående vatten, rent eller smutsigt, drar till sig flugor. Försök undvika det så mycket som möjligt.

6. Hur man blir av med flugor

6. Hur man blir av med flugor

Pixabay

Men hur blir man av med flugor från hemmet? Här kommer några användbara lösningar:

  • Svartpeppar: denna krydda är ovälkommen för flugor och bananflugor, du kan ställa en skål nära dina fönsterbrädor för att hålla dem borta.
  • Eteriska oljor: lukten av vissa eteriska oljor är mycket obehagliga för flugor och hjälper till att hålla dem borta. Sprid ut oljor från eukalyptus, lavendel, citronella, geranium eller rosmarin i miljön.
  • Citrusfrukter och kryddnejlika: stick in några kryddnejlikor i skalet på citrusfrukter och låt dem vara synliga i dina hem. Flugorna kommer att fly som snabbt som attan!
  • Vinäger: lös två problem på en gång genom att använda vinäger för att städa dina hem. Om du tycker om mynta, tillsätt lite eterisk olja av mynta och du kommer att se att botemedlet blir ännu mer effektivt.

Är du redo att försvara dig från dessa irriterande insekter?

Advertisement