Från skafferi till städning: hjälp till att hålla ditt hem rent med dessa 10 livsmedel

av Hilda Maria Morgan

12 December 2022

Från skafferi till städning: hjälp till att hålla ditt hem rent med dessa 10 livsmedel
Advertisement

Mormödrarnas huskurer har alltid lärt oss att kreativt återanvända vanliga föremål och matprodukter för alternativa ändamål i huset och trädgården. Även om det idag är mycket bekvämare att köpa färdiga kemiska produkter i praktiska flaskor i mataffären, kan man ibland ta hjälp av mer naturliga botemedel, föreslagna av våra mor- och farmödrar, som kan vara användbara genom att återanvända gammal mat som vi annars skulle tvingas slänga i soporna, men även för akut städning vid behov och för att hjälpa både miljön och plånboken.

Faktum är att många matvaror i våra skafferier kan användas lönsamt i hushållsstädningen, vilket ibland ger verkligt extraordinära resultat. Låt oss upptäcka 10 stycken tillsammans.

Advertisement

1. Grapefrukt

Grapefrukt kan också lätt användas lönsamt som en anti-kalk-medel. Tillsammans med en näve fint salt som strös på ytan som ska behandlas kan du faktiskt gnida en halv grapefrukt på badkaret, handfatet eller vilken yta som helst som behöver rengöras från kalk. Du kommer att se vilka lysande resultat! Eftersom denna egenskap hos grapefrukt beror på citronsyran den innehåller, kan du även få samma effekt med en citron.

Advertisement

2. Svart te

Har du precis gjort dig en kopp svart te och är på väg att kasta den använda tepåsen i papperskorgen? Gör inte det! Om du har trägolv i ditt hem kan du återanvända påsen en andra gång för att rengöra dem. Genom att tillsätta svart te till moppvattnet kan du faktiskt dra fördel av garvsyrans verkan för att rengöra golvet och få det att glänsa igen som om det vore nytt. Var försiktig så att du inte använder den på laminatgolv, det skulle kunna skada dem.

3. Bananer

Även bananskal kan komma till nytta innan de hittar till papperskorgen. Tack vare deras höga kaliumhalt, som faktiskt också används i skokräm, gör det dem mycket användbara för att ta bort repor från läderföremål, men också från ytorna på CD- och DVD-skivor.

Dessutom gör dess höga sockerhalt dem lämpliga för att förbereda en fälla till flugor: doppa lite av den i en flaska med tvål, lägg till en papperstratt i halsen och placera den på den plats där du vill locka till dig flugorna. Fällan kommer att vara idiotsäker.

4. Lök

Om du precis har grillat med vänner, finns det ett mycket enkelt sätt att rengöra grillgallren, utan att nödvändigtvis tillgripa kemikalier: med en gaffel, gnugga en halv lök på gallren. Du kommer enkelt få bort alla smutsrester och din grill blir helt ren.

5. Majonnäs

Tack vare sin olja och proteinhalt är majonnäs utmärkt för att regenerera trä, vilket orsakar en reaktion som minskar sprickorna. Oljan i paranötter fungerar också på samma sätt.

Advertisement

6. Ris

Om du har smalhalsade flaskor eller behållare att rengöra, använd ris: lägg det i behållaren tillsammans med lite vatten och diskmedel, låt det dra i några timmar och skaka sedan behållaren och skölj.

7. Potatisskal

Potatisskal kan vara väldigt praktiska istället för att slängas i soporna: låt dem torka i minst 48 timmar och lägg dem i kaminen. De hjälper dig att rengöra den från brända rester av ved.

Advertisement

8. Ketchup

Förutom att det äts till pommes frites är ketchup också väldigt bra för rengöring. Om du har stekpannor med kopparbotten kan du rengöra dem med den älskade tomatsåsen för att få dem att se ut som nya igen. Du kan använda samma metod för rengöring av rostfritt stål också.

9. Citron

Citron har många alternativa användningsområden i hemmet: tack vare sitt innehåll av citronsyra kan den faktiskt återanvändas som anti-kalkmedel, den är effektiv vid rengöring av stål och även som sköljmedel i diskmaskinen. Den kan också användas för att rengöra mikrovågsugnen: värm en skål med vatten med citron inuti och låt den stå en stund med dörren stängd, rengör sedan med en svamp eller trasa.

Advertisement

10. Coca Cola

Cola-baserade drycker är på grund av sin höga koldioxidhalt utmärkta för rengöring av toaletten. De föreningar de innehåller finns faktiskt också i många rengöringsprodukter som sälgs på marknaden.

Listan över livsmedel som också kan återanvändas för rengöring är fortfarande väldigt lång: prova dessa, du kommer att vilja prova dem alla!

Advertisement