Luktar plädarna och filtarna instängt? Ta bort lukten med dessa enkla och naturliga knep

av Hilda Maria Morgan

20 Oktober 2022

Luktar plädarna och filtarna instängt? Ta bort lukten med dessa enkla och naturliga knep
Advertisement

När de första kalla dagarna är det dags att ta fram plädar och filtar från garderoben för att värma upp sängarna på natten och sofforna på dagen. Redan de första dagarna i september, när löven börjar ändra färg på träden och temperaturerna börjar sjunka, börjar vi drömma om stunderna som vi ska tillbringa hopkrupna på soffan eller i sängen, under våra varma filtar i sällskap av varm choklad eller en te, varmt och en bra bok eller en bra film.

Men när du tar fram filtar och plädar från garderoben kan det hända att man märker en otrevlig lukt av instängt. Efter alla månader inne i garderoben är det mer än normalt, men hur gör man för att eliminera den? Visst kan du få ett utmärkt resultat genom att helt enkelt hänga ut tygerna några timmar, solen och luften hjälper till att friska upp dem. Men vill vi ha ett ännu bättre resultat kan vi använda några enkla knep för att kanske till och med få dem att dofta behaglig.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns många naturliga alternativ för att ta bort lukten från filtarna:

  • När de är torra: om du vill agera på dem när de är torra kan du använda natriumbikarbonat; sprid ut det över hela ytan av filten som du har lagt på en säng, låt det verka i två timmar och dammsug sedan. Upprepa operationen på andra sidan.
  • Med vatten: om du föredrar att använda vattenlösningar är möjligheterna många. Faktum är att du kan skapa blandningar att lägga i en förångare och spraya från ett visst avstånd för att undvika att filten blir överdrivet blöt. Låt torka innan du går över till andra sidan av filten. För detta ändamål kan du använda citronsaft, några droppar av en eterisk olja som du tycker om eller äppelcidervinäger.
  • Du kan också välja att blanda dessa medel genom att skapa en antiluktspray att använda som de lösningar som nämns ovan. I en flaska lägg i ett halvt glas äppelcidervinäger, saften av en citron och en matsked bikarbonat, späd med vatten och rör om tills bikarbonaten är helt upplöst. Spraya på en sida i taget och låt torka.
  • Ett sista alternativ innebär användning av Marseille-tvål, men i det här fallet måste du helt blöta filten eller pläden och det är därför lämpligt om lukten är särskilt stark eller ihållande. Lös upp lite Marseille-tvål i varmt vatten och låt filten dra i några timmar. Efter sköljning kommer tyget inte bara bli mer väldoftande utan också mjukare.

Nu är du redo att njuta av vintern i värmen!

Advertisement