Torka med hårtork eller naturligt? 5 tips för att göra den bästa hårhälsorutinen till din

av Hilda Maria Morgan

28 Maj 2023

Torka med hårtork eller naturligt? 5 tips för att göra den bästa hårhälsorutinen till din
Advertisement

Det finns klyschor, legender, rykten och myter att skingra även inom skönhets- och hälsosektorn. Egenvården skapas utefter råd och regler, som följts under lång tid, men som i vissa fall kan visa sig vara felaktiga eller inte helt korrekta.

En av dessa klichéer, förmodligen bland de mest utbredda, handlar om sättet att torka håret på och farorna för hårets hälsa om man använder värme. De flesta tror att hårtorken är det absoluta sämsta alternativet och att låta håret torka naturligt och utan hjälp av värme är ett slags botemedel. Verkligheten är en helt annan.

Om du har lust att fortsätta läsa, så dyker vi ner frågan här nedan.

Advertisement
Torka med hårtork eller naturligt? 5 tips för att göra den bästa hårhälsorutinen till din - 1

Tron på att endast hårtorken förstör och skadar håret är absolut ogrundad. Om det är sant att överdriven värme kan skada hårets struktur ytligt, är det dessutom lika sant att för mycket vatten, som lämnas när håret torkar naturligt, kan skada både hårets inre struktur och hårbotten. Vatten, enligt en kemisk reaktion som äger rum inuti hårfibrerna, gör att det blir sprödare och benäget att gå sönder. I det långa loppet kan denna skada påverka håravfall negativt hos dem som lider av det, för att inte tala om att den överdrivna fukten som skapas om man lämnar ett mycket tjockt hår blött kan gynna spridningen av bakterier och svamp som är skadliga för huden. Från allt detta härleder antagandet att torkning av hår med en hårtork är den mest korrekta metoden, om det görs på rätt sätt och följer en adekvat rutin. Denna rutin innefattar några steg som enkelt kan sammanfattas och lika lätt replikeras:

  • När du har tvättat håret, krama försiktigt och ta bort överflödigt vatten, dutta försiktigt med en mikrofiberhandduk.
  • Applicera de mest lämpliga eftertvättsprodukterna för vård av din hårtyp, inklusive ett bra värmeskyddsmedel.
  • Undvik att borsta när håret fortfarande är helt blött.
  • Med den lägsta temperaturen på hårtorken, börja föna, börja från ändarna, det är där den största koncentrationen av vatten samlas. Utför denna operation genom att inte hålla hårtorken för nära håret och hårbotten.
  • När 80 % av håret är torrt, borsta med en mjuk borste och, först nu, fortsätt med den stil eller frisyr du vill ha.

Genom att följa dessa enkla tips bör du kunna torka håret på ett hälsosamt sätt och utan att skada eller skada det för mycket.

Advertisement