Alltid väldoftande lakan under lång tid: knep för att få doften att hålla även under användning

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2022

Alltid väldoftande lakan under lång tid: knep för att få doften att hålla även under användning
Advertisement

Att lägga sig att sova i en säng som doftar gott samt är ren och fint bäddad är ett mys som hjälper oss att börja natten bättre och sova lugnare. Men hur många gånger försvinner inte den goda doften av nytvättade lakan efter bara några dagar? Hur många gånger känner vi inte redan att den goda lukten försvinner när vi tar ut dem ur garderoben för att bädda om med dem i sängen? Eller har det någonsin ens hänt att kvarvarande fukt lämnat en dålig lukt på lakanet?

Det finns flera metoder för att få våra lakan att dofta under längre tid, till att börja med användningen av specifika produkter under tvätten till skapandet av riktiga doftsprayer för lakanen, och genom att utföra den korrekta torkmetoden. Låt oss tillsammans se alla knep för en parfym som håller över tid!

Advertisement

1. Tvätta med citronsyra

1. Tvätta med citronsyra

Creativo

Ett utmärkt drag för att parfymera våra lakan under lång tid redan under tvätten, utan att ge upp naturliga hjälpmedel, är att ersätta sköljmedlet med citronsyra. Faktum är att du enkelt kan göra ett DIY sköljmedel genom att lösa upp 150 gram i en liter vatten. Du kan parfymera den sålunda erhållna vätskan med några droppar av den eteriska oljan du väljer och tillsätt sedan 100 ml i sköljmedelsfacket under tvätten. Du kommer att känna hur gott det luktar!

Advertisement

2. Tvätta med bikarbonat

2. Tvätta med bikarbonat

Creativo

En annan metod för att parfymera lakanen under tvätten är att använda den extremt mångsidiga bikarbonaten. Du kan blanda den med flytande Marseille-tvål eller flingor av tvålen tillsammans med några droppar eterisk olja och använda den som ett vanligt tvättmedel. Även i detta fall kommer parfymen att hålla länge!

3. Torkning

3. Torkning

Creativo

För att torka dina lakan optimalt, rulla ut dem så snart tvättcykeln är klar, och innan du viker dem och lägger in dem i garderoben se till att de är helt torra, för att förhindra att obehagliga lukter bildas. Kom också ihåg att torkning i solen gör att du inte bara sparar tid utan också bevarar doften längre.

4. Doftpåsar för garderober

4. Doftpåsar för garderober

Creativo

En annan idiotsäker metod för att parfymera lakanen länge är att lägga in dem i garderoberna tillsammans med doftpåsar. Du kan göra dem helt enkelt med DIY med torkade lavendelblommor eller bomullstussar indränkta i den eteriska oljan du väljer. Det kommer att lukta så gott!

5. Parfymspray för lakan

5. Parfymspray för lakan

Creativo

Att göra en doftspray för lakan är väldigt enkelt och du kan använda den när du vill för att få dina lakan att blomma igen även under användning. Du behöver en halv liter vatten och en sked doftande ekologisk tvål - alternativt kan du använda flytande Marseille-tvål berikad med eterisk olja efter behag. Häll blandningen i en sprayflaska, blanda väl och använd den för att spraya lakanen. Lufta rummet väl för att det ska torka innan du bäddar sängen.

Dessa är de enklaste metoderna för att sova som om du befann dig på en blommig äng; vilken föredrar du?

Advertisement