3 husmorsmetoder för att enkelt få ut en flisa från huden

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2023

3 husmorsmetoder för att enkelt få ut en flisa från huden
Advertisement

De flesta av oss har, åtminstone en gång i sitt liv, varit tvungen att ta itu med en eller flera flisor eller taggar som fastnat i huden på händerna eller, mer sällan, någon annanstans. Och alla som har haft att göra med detta har säkerligen upplevt den irriterande upplevelsen att behöva ta bort flisan med en pincett.

Det är en operation som kräver tålamod och god syn, som kan innebära viss smärta eller obehag, och som inte alltid visar sig vara avgörande vid utdragningen av flisan. Allt beror på hur och var den fastnat och på dess storlek och synlighet. Det finns dock bra husmorsmetoder som utesluter användningen av pincett eller ger dem effektiv hjälp för att användas adekvat och smärtfritt. Nedan visar vi några av dem.

Advertisement
Reddit

Reddit

  • Tejp: en snabb och bra första metod för att få bort en flisa eller en tagg, utan att behöva använda en pincett, består av att använda en bit tejp. Det är en enkel teknik att använda speciellt när flisan är ganska synlig och minskar utdragningstiderna jämfört med när man använder en pincett, och orsakar mindre smärta och obehag. För att göra detta, rengör och desinficera området runt flisan. Sätt sedan en bit tejp över den och dra av den, i ett kraftigt drag, i motsatt riktning mot den riktning som flisan sitter fast i (som du skulle göra med vaxning så att säga).
  • Vit vinäger: doppa den drabbade delen i vinäger, eftersom den senare är ett surt ämne, kan det hjälpa till att minska porerna och få flisan att komma ut på ytan, vilket underlättar borttagandet av den. Försök att låta kroppsdelen dra, i vit vinäger eller äppelcidervinäger, i 10-15 minuter och, om det inte fungerar första gången, varva nedsänkningen i vinäger med att doppa handen i varmt vatten. Långsamt bör du kunna få önskat resultat.
Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natriumbikarbonat: ett sista möjliga botemedel, särskilt om flisan inte är särskilt synlig, innebär användning av bikarbonat. Forma en smet med vatten och bikarbonat och applicera lite på den del som ska behandlas, efter att innan ha rengjort och desinficerat den noggrant. Slå in den i ett bandage och låt den vara inlindad i cirka 24 timmar. När bandaget har tagits bort bör flisan ha kommit upp till ytan och om den inte redan är helt ute bör det vara väldigt enkelt och smärtfritt att dra ut den med en pincett.

Har du någonsin provat någon av dessa metoder?

Advertisement