De 7 stegen för att korrekt plantera om orkidéer och få dem att frodas

av Hilda Maria Morgan

25 Juni 2023

De 7 stegen för att korrekt plantera om orkidéer och få dem att frodas
Advertisement

Även orkidéer, som alla andra växter, behöver vid en viss tidpunkt i sin tillväxt en omplantering; deras behållare kan faktiskt bli för små för att rymma alla rötter, eller så kan jorden ha fått slut på de näringsämnen som är nödvändiga för deras tillväxt.

Till skillnad från andra växter har orkidéer dock särskilda behov både när det gäller jorden och behållaren som behövs för att hysa dem; dessa växter är också mycket känsliga och, om omplanteringen inte utförs med alla nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan omplanteringen resultera i misslyckande, med åtföljande förlust av din växt.

Så hur kan man säkerställa att omplanteringen av orkidéer blir en framgång och att dina växter fortsätter sin blomstrande tillväxt? Vi avslöjar metoden med 7 steg.

Advertisement
Lathi_H/Reddit

Lathi_H/Reddit

För omplantering av orkidéer, skaffa en beskärningssax, en spade, en ny behållare med dräneringshål och specifik jord. Var noga med att sterilisera dina händer och verktygen väl innan du sätter igång för att undvika att skada din växt och vattna den ordentligt en dag innan operationen, för att säkerställa att den inte lider för mycket av passagen. Gå tillväga så här:

1.       Ta tag i orkidén så nära rötterna som möjligt och dra försiktigt upp den ur krukan;

2.       Rengör försiktigt men noggrant rötterna, ta bort så mycket jord som möjligt;

3.       Ta bort alla ruttna, bruna, mjuka eller vissna rötter med hjälp av beskärningssaxen;

4.       Sätt in orkidén i den nya behållaren och se till att bladens bas är ca 1 cm under kanten. Välj en kruka för omplantering som är 2-5 cm större i omkretsen i toppen än den gamla;

5.       Lägg sedan till färsk jord för orkidéer runt rötterna på din växt, knacka krukan ordentligt mot en plan yta så att mossan eller barken lägger sig korrekt och jämnt mellan rötterna;

6.       När rötterna är helt täckta med jord, tryck försiktigt på den upptill, för att se till att rötterna är väl förankrade;

7.       Vattna orkidén väl omedelbart efter omplantering, töm fatet på överflödigt vatten för att undvika stagnation. Från och med detta ögonblick kan du fortsätta ta hand om din orkidé som vanligt.

Denna operation måste utföras med cirka två års mellanrum, har du precis genomfört den kan du därför tillåta dig att beundra deras praktfulla blommor för ett bra tag framöver.

Advertisement