Eliminera ogräs på ett naturligt sätt utan ansträngning: 10 användbara växter

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2023

Eliminera ogräs på ett naturligt sätt utan ansträngning: 10 användbara växter
Advertisement

Trädgårdsarbete är ett nöje, särskilt när de växter vi med omsorg odlar ger oss tillfredsställelse genom att växa sig frodiga och välmående och ger oss underbara blommor. Trädgårdsarbete är till och med en av de aktiviteter som rekommenderas när man behöver koppla av, eftersom det hjälper en att varva ner och glömma vardagens svårigheter.

Men även trädgårdsarbetet har flera negativa aspekter, först och främst ogräset. Ogräs är faktiskt skadliga för våra grödor, de absorberar vatten och viktiga näringsämnen och täcker ibland jorden så att de stjäl syre från andra arter. Av denna anledning måste vi regelbundet ta bort ogräset.

Om du inte vill ta till kemikalier och inte heller vill kämpa dagligen för att eliminera ogräset, föreslår vi nedan 10 prydnadsarter som kommer att göra jobbet åt dig.

Advertisement

1. Starrsläktet

1. Starrsläktet

Elymus0913/Reddit

Starrsläktet omfattar mer än 2000 arter spridda över hela världen, varav de flesta kan hittas i sumpiga och fuktiga skogsområden, på hedar och nära vattendrag. Det finns dock även arter som lämpar sig för sandjordar eller bergsklimat. Det är en mycket motståndskraftig växt som är mycket lättodlad, starrsläktet är perfekt för att begränsa ogräs i skuggiga rabatter eller trädgårdar, den älskar fuktig och väl dränerande jord men tål inte stagnation, på sommaren kan du även spraya dess blad för att ständigt fukta den. Denna växt tål att bli trampad på och tål upprepade beskärningar bra, därför kommer den att kunna pryda varje hörn av din trädgård genom att motverka ogräs och lägga till en personlig helhet.

Advertisement

2. Mazus reptans

2. Mazus reptans

SB Johnny/Wikimedia Commons

Eftersom Mazus reptans är en marktäckande växt täcker den snabbt marken där den planteras, den bildar som en riktig matta och lämnar inget utrymme för ogräs. Den blommar från april till juni, så den kan färga dina rabatter eller stigar med en blålila nyans och är perfekt för att täcka ytan vid foten av träd eller små buskar. Den tål delvis sol och skugga bra, den kräver en väldränerad jord, men den tål varken överdriven bevattning, vilken kan begränsas av närheten till andra buskar eller träd, eller vinterns uttorkning.

3. Chrysogonum virginianum

3. Chrysogonum virginianum

peganum from Small Dole/Wikimedia Commons

På engelska är den även känd som golden-knee, denna växt är en flerårig marktäckare, perfekt för att täcka marken utan att lämna plats för ogräs, den blommar från maj ända till hösten med guldgula tusensköna-liknande blommor. Den föredrar ett soligt läge, men växer också mycket bra i skuggan, varför den kan vara lämplig för att täcka marken runt träd och buskar; det är också en perfekt lösning för att markera gångar för att förhindra ogräs från att invadera gångvägarna i din trädgård. I full skugga minskas blomningen kraftigt. Den är mycket lätt att odla, från och med andra året kräver den ingen särskild uppmärksamhet, förutom att man behöver kontrollera bevattningen för att undvika rotröta.

4. Stachys byzantina

4. Stachys byzantina

Jean Paul GRANDMONT/Wikimedia Commons

Denna växt som är känd som lammöron är en vintergrön flerårig ört som kännetecknas av tjocka, skrynkliga blad täckta med ett silvergrått dun som den har fått sitt namn från. Den föredrar väldränerade jordar och soliga lägen i nordliga områden, och skuggade lägen i varmare klimat. Då den bildar mycket täta mattor är det lämpligt att odla den själv, eftersom andra växter skulle behöva kämpa för att ta sig igenom dess täta bladverk, vilket gör den perfekt för att undvika ogrästillväxt.

5. Azalea

5. Azalea

Pixabay

Azalean används flitigt för prydnadsändamål på grund av sina pråliga blomningar, det är en liten buske med mycket tätt bladverk som gör att du kan ge färg till din trädgård utan att behöva oroa dig för ogräs. Den föredrar ett fullt soligt läge, i väldränerad jord, den står väl emot låga temperaturer, men när klimatet är mycket kallt är det tillrådligt att skydda den från vinden. I varma klimat är det istället bättre att placera den i ett skuggat område.

Advertisement

6. Backtimjan

6. Backtimjan

Own Herby talk thyme/Wikimedia Commons

Backtimjan är en krypande örtartad växt som är mycket lättodlad och bildar snabbt en matta på marken, vilket förhindrar spridning av ogräs och den blommar under hela sommaren och fyller luften med sin behagliga doft. Denna växt används flitigt i landskapsplanering tillsammans med andra arter för att skapa vackra kontraster eller för att locka till sig pollinerande insekter med sin doft, till exempel bredvid gurkväxter. Den föredrar full solexponering och måttligt torra och väldränerade jordar.

7. Myskmadra

7. Myskmadra

David J. Stang/Wikimedia Commons

Myskmadran är ursprungligen odlad för den fräscha doften av bladen och som en luftfräschare, den doftar sött och är perfekt för skuggiga trädgårdar, där den kommer att stoppa eventuellt ogräs från att förstöra harmonin samtidigt som den tillför ett tilltalande utseende. Den föredrar fuktiga, väldränerade jordar som är rika på näringsämnen och sprider sig snabbt utan alltför mycket skötsel.

Advertisement

8. Krypande flox

8. Krypande flox

sohkoh/Reddit

Flox är perfekt om du vill sätta färg på din trädgård samtidigt som du förhindrar ogräs från att ta över: i själva verket producerar denna växt en kompakt massa av blad, som ger vika för täta blomningar i nyanser av rosa, vitt och lila under senvintern och tidigt vår. Den föredrar ett fullt soligt läge, vissa arter tål halvskugga och den föredrar väl dränerande jordar.

9. Röllikesläktet

9. Röllikesläktet

Pixabay

En flerårig gräsväxt som kännetecknas av små klasar av vita, orange eller rosa blommor, rölleka kan vara en utmärkt ogräs-avskräckande växt när den odlas i grupp. Den är mycket vanlig i bergen och på slätten på stigar, i o-odlade grönsaksträdgårdar och på ängar, denna växt har väldigt få behov och växer mycket bra i alla typer av jord, gärna i ett soligt läge om du vill uppmuntra blomningen.

Advertisement

10. Revsuga

10. Revsuga

G. Edward Johnson/Wikimedia Commons

Vanligtvis kallad revsuga, Ajuga reptans är en mycket enkel marktäckande växt att odla. Dess lavendelfärgade blommor som kontrasterar mot rikt mörkt lövverk kommer att locka pollinerande insekter, den anpassar sig till alla jordtyper och föredrar halvskuggiga platser. Den är mycket lämplig för rabatter, alléer och låga häckar under buskar och träd, var noga med att välja de minst aggressiva sorterna för att de inte ska spridas för mycket.

Har du redan bestämt dig för vilka dina allierade mot ogräs ska bli?

Advertisement