Gör ditt eget diskmedel i skumform med bara 2 ingredienser

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2023

Gör ditt eget diskmedel i skumform med bara 2 ingredienser
Advertisement

Alla knep som hjälper oss att undvika onödigt slöseri är alltid välkomna, och vi vet alla att sparande börjar med det lilla, det vi gör dagligen. Som i fallet med diskmedel, som vi verkligen använder ofta, och därför representerar en fast månadskostnad. Vi känner alla till knepet med att späda ut diskmedlet med vatten, speciellt när flaskan är på väg att ta slut, men det finns också ett annat sätt att få denna produkt att hålla längre.

Och det är till och med ett knep som gör att du får ett universaltvättmedel som även kan användas på många andra ytor som vi rengör ständigt, som badrumsinredning, handfat och köksbänkar. I ett nötskal kan man säga att det handlar om att tillreda ett diskmedel i skumform med bara två ingredienser.

Advertisement
Creativo

Creativo

Detta behövs:

  • En sprayflaska. Produkten fungerar också med vanliga flaskor, men om du har någon med en skumrengöringsprodukt, återanvänd gärna den;
  • En glasburk med lock – den måste ha en liters kapacitet;
  • Det diskmedel du brukar använda (gärna ett med en icke-krämig formulering);
  • Isopropylalkohol;
  • Vatten (om kranvattnet är mycket hårt är destillerat vatten bättre)

Tillvägagångssätt:

1.       Fyll burken med 750 ml vatten

2.       Tillsätt 60 ml isopropylalkohol

3.       Tillsätt 120 ml diskmedel

4.       Blanda väl och stäng burken

5.       Vänta minst 3 eller 4 timmar för att ingredienserna ska blandas väl

6.       Häll upp blandningen i flaskan och använd varhelst det behövs, börja självklart med disken!

Några användbara indikationer: förekomsten av alkohol, som vanligtvis används för att desinficera, är i det här fallet mer som en adjuvans som förbättrar förmågan att lösa upp smuts. För att desinficera ordentligt skulle man behöva använda mer (här är den mycket utspädd), då borde den vara i en formulering av 70%. Kombinationen diskmedel (som innehåller ytaktiva ämnen) och alkohol är dock effektiv för att lösa upp och tvätta bort smuts – och med det bakterier – från olika ytor. För effektivare desinfektion, vid behov, kan du efteråt tvätta med lämplig alkohol, eller med väteperoxid.

Alternativt: du skulle kunna prova att byta ut diskmedlet mot flytande Marseille-tvål!

Advertisement