10 förtrollande idéer för att inreda med skjutdörrar

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2023

10 förtrollande idéer för att inreda med skjutdörrar
Advertisement

Att få tjäna in utrymme i varje rum, och kanske till och med släppa in mer ljus: det här är några av fördelarna som installerandet av en skjutdörr gör att du kan uppskatta hemma. De har dessutom den obestridliga förmågan att koppla samman utrymmen mycket mer än vad en traditionell dörr kan göra, givet den enkelhet det innebär att flytta dem för att skapa en öppning från ett rum till ett annat.

Av denna anledning är de utvalda just för att installeras till en veranda, balkong eller till det mest använda området i en trädgård. Men det är också de som valts ut mellan kök och vardagsrum, eller mellan sovrum och badrum. Och de kan ha riktigt många olika stilar. Kolla in några av dem nedan.

Advertisement

Inte för att de någonsin har gått helt ur modet, men dessa dörrar har återupptäckt en helt ny popularitet sedan de så kallade "barn doors" kom in i spelet, det vill säga skjutdörrar, med en absolut rustik stil, som påminner om de i spannmålsmagasin och lador.

Advertisement

Därifrån har en hel trend kommit tillbaka på modet som går ut på att man på ett kreativt och till och med elegant sätt återanvänder och restaurerar gamla dörrar och fönsterkarmar som verkade vara avsedda att slängas, och som istället får nytt liv som ett framträdande inslag i inredningen, just som en skjutdörr.

Ett sätt som de ofta används på är för att separera badrummet från ett sovrum, till exempel när dessa två rum kommunicerar med varandra. Och där har du råd att dekorera dörren med en spegel, så den får två funktioner!

Valet av material för dörrar, även skjutbara sådana, är alltid trä, som kan anpassas till tusen olika stilar, från de mest rustika till de mest moderna och sofistikerade.

Med skjutdörrar kan du även stänga av en nisch i rummet, en som används som garderob, tvätthörna, förråd och så vidare.

Advertisement

För den som är fascinerad av Orienten kan skjutdörrar även göras med papperspaneler inramade av trä. Det är ett speciellt papper, som fungerar annorlunda i de olika traditionerna i länderna i Fjärran Östern, men det är förvånande att upptäcka hur väl det kan passa in i västerländska och moderna sammanhang också.

Skjutdörrar fungerar också som ett avskiljande element, och kan till och med bli skjutväggar som isolerar ett område, som sovrummet, från ett större rum.

Advertisement

Många modeller har en synlig skena, som löper ovanför öppningen och längs väggen som själva dörren löper på.

Men de där skenorna kan också döljas.

Advertisement

Och när väggens egenskaper tillåter det är kanske den elegantaste lösningen att få dörrarna att försvinna rakt in i själva väggen, med ett spår i jämnhöjd med golvet.

Gillar du skjutdörrar?

Advertisement