Växter i vardagsrummet: 5 oslagbara tips för att inreda som ett proffs

av Hilda Maria Morgan

01 Juli 2023

Växter i vardagsrummet: 5 oslagbara tips för att inreda som ett proffs
Advertisement

Det sägs alltid att inredningen av ett hus aldrig är helt färdig förrän vi hittar en plats för några växter och oftast är det rum där krukor med växter lyckas göra störst intryck vardagsrummet. Att lägga till en växt, vi kommer aldrig att tröttna på att säga det, är inte bara bra för estetiska ändamål, utan det är verkligen ett element som gör våra miljöer skönare att vara i.

Att se lite natur, lite grönska, i utrymmena vi vistas i varje dag gör dem trevligare, det hjälper till att få våra nerver att slappna och att ta hand om en eller flera plantor kan till och med vara terapeutiskt. Och så finns det så många olika växter att välja mellan, beroende på vår smak och deras behov, att det verkligen är omöjligt att inte hitta rätt sorter för just oss.

Men hur väljer man det bästa stället att placera dem på? Hur många lägger vi? Hur skapar man det trevligaste scenariot? Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement

Regeln om tre: det bästa är att skapa ett grönt hörn snarare än att sprida ut växter överallt på ett oordnat sätt. Och specifikt är det bäst att börja med grupper om tre växter. Sedan kan du eventuellt lägga till fler runt dem, men det bästa är udda nummer där det är möjligt. Det är ett litet knep som hjälper till att fördela grönskan bra på ett litet utrymme.

Advertisement

Även på golvet: det första man kommer att tänka på, särskilt om du börjar köpa små växter, är att placera dem synligt på hyllor och bänkskivor av olika slag, eller till och med på stativ som lyfter dem från marken. Det är inte fel, men prova att placera några krukor på marken också, så att lövverket på varje exemplar skapar flera nivåer av grönt. Det kan förändra utseendet på ditt inomhusträdgårdshörn.

Former och färger på växter: visst finns det favoritsorter, men begränsa dig inte till växter som alla är likadana. Naturen erbjuder verkligen ett oändligt antal former och färger, inklusive blad, stjälkar och blommor som varje växt kan ha. Med de odlingsförhållanden som du kan erbjuda (exponering, klimat, bevattning, utrymme) ständigt i åtanke, kan kombinationerna alltid bli många fler än du föreställer dig.

Farväl monotoni: det går verkligen att göra eleganta val även vad gäller krukor i färger och av material som matchas med varandra. Men om detta inte är möjligt är det ingen fara. Det är inte heller att betrakta som dålig smak att kombinera olika former, storlekar, färger och material. Det skulle kunna vara just det som saknades!

Rätt plats för varje växt: vid tveksamhet är det växten som "berättar" vart den ska ta vägen. Ta först reda på plantans behov. Vissa växter behöver direkt solljus, andra indirekt, vissa klarar sig även bra i mörkare hörn. Vissa växer på ett hängande sätt, eller skulle kunna växa upp längs något slags stöd, vissa sprider ut sig med ett runt bladverk, andra växer rakt uppåt. Vissa tål inte att utsättas för drag.

Ta hänsyn till behoven så kommer du direkt att kunna sålla bort en hel rad felaktiga vinklar, och även när de växer kommer du att förstå på vilka platser varje exemplar kan ge sitt bästa och var de istället riskerar att försämras. Kort sagt, man behöver leva tillsammans med växterna – trots allt är de levande varelser – men i slutändan kommer du att få den perfekta kulissen för vilket vardagsrum som helst!

Advertisement