Hängväxter för att dekorera hängande planteringskärl: du kan enkelt få fram dem även från en kvist

av Hilda Maria Morgan

22 Juni 2022

Hängväxter för att dekorera hängande planteringskärl: du kan enkelt få fram dem även från en kvist
Advertisement

En upphängd korg, från vilken växten får sina blad att falla mjukt, är ett dekorativt element som är svårt att motstå. Det är också ett av de mest effektiva sätten att fylla våra hem med grönska utan att nödvändigtvis belamra golvet med mer eller mindre stora krukor.

I vilket rum som helst i huset finns det tillräckligt med naturligt ljus för de olika typer av växter vi vill odla, man kan föredra sorter med klättrande eller hängande vana, det vill säga de som passar bäst inuti de hängande planteringskärlen. Det finns verkligen en oändlighet att välja på, och om vi av en slump skulle lägga märke till ett särskilt exemplar hemma hos någon bekant, skulle vi kunna ta en stickling och på så sätt få en egen planta att hänga upp.

Det finns faktiskt några som enkelt kan reproduceras bara genom att ta en kvist och sedan plantera den i jorden, eller genom att först rota den i vatten. Ta reda på några av dem nedan.

Advertisement

Sedum morganianum. Det är en av de mest populära suckulenta växterna på grund av dess grenar som är fulla av tjocka och rundade löv, och är anledningen till det engelska namnet "burro's tail", det vill säga åsnans svans.

Advertisement

Crassula perforata. Det vardagliga engelska namnet är "string of buttons", och även denna blir mer och mer populär inom inredning på grund av grenarna som är gjorda av en sekvens av blad som verkligen ser ut som flera knappar uppträdda på samma tråd! Liksom växten som nämns ovan är den en suckulent, så den kommer att behöva jord som lämpar sig för denna kategori.

Senecio rowleyanus. Detta "pärlband" är nu lätt att hitta i många butiker, marknader och till och med stormarknader fyllda med växter. Även denna växt skapar riktigt iögonfallande former mot vilken bakgrund som helst, med dess "pärlor" som hänger ner från korgarna.

Sedum sieboldii. Den är också vacker för sina platta, runda och tjocka blad, och det finns också de som är brokiga. Men det är när den blommar som den fångar mest uppmärksamhet, med sina fluffiga rosa klotformade blommor i slutet av varje gren. Kort sagt en av de där växterna som blommar "upp och ner"!

Ibland kallas den Senecio herreianus purple flush, andra gånger Othonna capensis "rubinhalsband": det liknar sedum eller senecium som visas längre upp men har den speciella egenskapen att vara helt färgad i en verkligt oemotståndlig vinröd nyans. Tänk vilken fin kombination med någon av ovan nämnda sorter!

Advertisement

Ficus pumila. En buske av tropiskt ursprung, vintergrön och klättrande. Den håller sig liten till storleken och flera sorter har producerats som ändrar färg och bladdesign. En pärla inte att förbise.

Bland de mer populära inomhusväxterna än de som odlas i hängande planteringar, Philodendron hederaceum (sorten Brasil är mycket vacker), som ibland förväxlas med en annan mycket liknande växt, pothos.

Advertisement

Och för dem som vill ha den mest motståndskraftiga växten bör murgröna aldrig underskattas: även denna finns det en enorm variation av sorter av, några med verkligt fascinerande former och färger.

Alla dessa växter är ganska enkla att odla hemma, inte särskilt krävande när det gäller vattning, motståndskraftiga och kan enkelt slå rot även från en kvist. Har du redan odlat dessa i ditt hem?

Advertisement