16 idéer för att göra bordsdekorationer med spektakulära suckulenter

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2023

16 idéer för att göra bordsdekorationer med spektakulära suckulenter
Advertisement

Fetbladiga växter är verkligen en stor resurs för dem som inte har särskilt mycket tid att ägna åt trädgårdsarbete och för dem som också vill dekorera huset med en gnutta grönska och originalitet. Ofta växer faktiskt suckulenter – eller fetbladiga växter – långsamt, vilket gör att de kan planteras i små behållare under lång tid. Dessutom finns det ett oändligt antal varianter när det gäller former och färger, så tillsammans kan de ge liv åt extremt scenografiska kompositioner, utmärkta att använda för att dekorera var som helst, även som bordsdekorationer.

Ta en titt på idéerna nedan: du kanske hittar en idé att dekorera bordet med, även utomhus!

Advertisement

Suckulenter och ljus för en oklanderlig bordsdekoration

Ta en skål eller platt behållare, placera ett ljus i mitten inuti dess behållare och ordna växterna runt omkring med tillräckligt med jord: det är ett "recept" som passar till många situationer!

Advertisement

Använd obehandlat trä för suckulenterna i mitten av bordet

Att kombinera råvirke och växter är alltid en vinnande kombination. Du kan använda till exempel träskivor, med tillräckligt med utrymme i mitten för att placera även mycket unga plantor.

Eftersom suckulenter inte behöver en överdriven mängd jord, kan de överleva även i nischer och springor, vilket är anledningen till att de ser vackra ut även inuti en del av en stubbe som är något ihålig.

Även föremål gjorda av grovt urkarvat trä, som skålar och annat, passar perfekt till suckulenta växter.

Och om du av en slump har en bit strandat trä i händerna, eller en bit som har blivit utsått väder och vind – och därför är full av hålor och sprickor, kan den bli scenen för dina suckulenter, som du sedan också skulle kunna placera på mitten av bordet.

Advertisement

Sugen på havet i mitten av bordet, även med suckulenter

På tal om stranden och lite jord: även en stor snäcka kan hysa några suckulenter! En bedårande idé för en bordsdekoration, som inte skulle se dåligt ut på ett skrivbord heller! Kom ihåg att inte samla snäckor, som ofta är skyddade, utan att köpa dem från certifierade återförsäljare, eller leta efter välgjorda falska!

En glasbehållare, jord under (behövs för rötterna) och sand ovanpå för dekoration. Sedan kan du ordna vad du vill runt dina suckulenter, för en bordsdekoration som påminner om havet.

Advertisement

Suckulenter inuti återvunna föremål för att skapa originella bordsdekorationer

Återigen på grund av egenskaperna som beskrivits ovan, finns det många behållare som lämpar sig för att bli krukor till suckulenter. Om du har några gamla vinglas, till exempel, kan de vara utmärkta bordsdekorationer.

Detsamma gäller tårtställ, men särskilt om varje avsats har kanter som är tillräckligt höga för att få plats med jord.

Advertisement

En gammal, förstörd och rostig metallpanna förvandlas till en spektakulär bordsdekoration med suckulenter inuti.

En teservis i porslin, kanske gammaldags eller förstörd, kan bli en dynamisk komposition full av suckulenter.

Advertisement

Miniresväskor och vintagelådor som svämmar över med växter är oemotståndliga!

Dekorera bordet med suckulenter även utomhus

Vill du snabbt dekorera bordet ute? Ta alla krukor med suckulenta växter du har och placera dem i mitten!

Advertisement

Om du verkligen gillar tanken på att ha en remsa med grönska i mitten av bordet, varför inte tänka på att lämna plats för ett permanent planteringskärl? Det kan göras med betonghyllor!

Bordsdekoration med suckulenter även för högtiderna

Du kan använda suckulenter året runt, så varför inte integrera dem i dina högtidsdekorationer också? De skulle passa fint inuti en pumpa, på hösten eller till Halloween.

Advertisement

Och de mindre växterna står emot länge även när de sätts in i koner (gärna gjorda av florist svamp) som man kan göra juldekorationer i form av en julgran med!

Har du hittat några idéer att prova för att skapa en bordsdekoration med suckulenta växter?

Advertisement