Holländsk ugn: 6 saker att känna till om denna gamla matlagningsmetod som aldrig går ur mode

av Hilda Maria Morgan

16 Maj 2023

Holländsk ugn: 6 saker att känna till om denna gamla matlagningsmetod som aldrig går ur mode
Advertisement

Vi känner den som holländsk ugn, och vid första anblicken ser den inte annorlunda ut än många andra gjutjärnsgrytor. I verkligheten är grytorna vi ser idag, även marknadsförda av välkända varumärken, utvecklingen av de där tunga metallgrytorna som hängdes från en stång, för att hänga över lågorna från en lägereld, eller placeras direkt på brinnande glöd. En sökning på nätet visar oss att originalmodellerna, de som känns som att de skulle kunna finnas i västernfilmer, är långt ifrån de prydliga linjerna och emaljfärgerna som pryder dagens, men grundtanken är alltid densamma.

Det är faktiskt gjutjärnsgrytor (men även andra metaller) som givet sin form och tjockleken på själva metallen, samt dess förmåga att leda värme, den sprider den på ett absolut enhetligt sätt, vilket garanterar optimal tillagning av många olika maträtter.

Kort sagt, maten stängs in, med de nödvändiga kryddorna och smaksättningarna, inuti grytan, och det bildas en kokkammare som faktiskt är jämförbar med en ugn. Låt oss se vilka typer av livsmedel en holländsk ugn kan användas till.

Advertisement
 OG-DocHavock

OG-DocHavock

  • Pasta: förutom att tillaga den optimalt, så fort den är tillagad till rätt punkt (enligt behag), om du tömmer vattnet snabbt, håller grytan fortfarande värmen för att bli den idealiska behållaren för att pastan med vald pastasås, utan att smutsa ner andra kastruller. Mycket bättre än vanliga tunna stålkastruller.
  • Soppor med långsam tillagning: en holländsk ugn är det perfekta verktyget för slow cooking. Alltså, om det är någon gryta, eller annan maträtt som behöver tillagas länge på konstant värme, är en gryta som denna den som undviker att bränna botten och garanterar en perfekt tillagad rätt.
  • Grytor: av samma anledning, särskilt för grytor som förtjänar att tillbringa timmar kokandes (den där konstanta sjudningen som behövs för många förberedelser, särskilt med kött), hittar en fantastisk allierad hos den holländska ugnen.
  • Kött: vi upprepar oss, men en tjock köttbit, som måste tillagas på insidan utan att bli bränd eller trådig på utsidan, behöver ständig och jämn värme... Och här tar vi åter fram grytan i fråga.
Advertisement
gaborszabo1969/Reddit

gaborszabo1969/Reddit

  • Bröd och andra jästa produkter: vi sa att det är en slags ugn, och i själva verket kan jästa produkter tillagas inuti den, till exempel vissa former av bröd eller kakor. Brödrecept ger vanligtvis en typ med en knaprig skorpa och en fluffig insida.
  • Fritering: anledningen till att det alltid rekommenderas att använda fritös är för att de håller en konstant temperatur och undviker rökpunkten. Om du inte behöver fritera i stora mängder särskilt ofta, så kan du också använda din holländska ugn, som gör samma arbete.

Kort sagt, när du ska göra plats och föredrar en behändig panna kan det vara en god idé att investera i en holländsk ugn, eller vad tror du?

Advertisement