Air-fryer: från aluminiumfolie till bakplåtspapper, alla behållare och material som går att använda och vilka man ska undvika
Lidia, Russell Hobbs via Amazon
Oavsett om vi använder den för att "fritera" eller för matlagning som i ugnen, är air-fryer en av de senaste årens mest populära apparater, med tanke på dess enorma mångsidighet i köket erövras allt fler människor och inspirerar till många recept som delas på sociala medier.
Med många olika procedurer använder vi därför fritösen på tusen olika sätt och frestelsen att använda former och material av alla slag är naturligt. Men se upp: vissa material är inte lämpliga för matlagning i denna apparat, faktum är att de kan allvarligt äventyra dess funktion eller orsaka risker för oss.
Behållare och material som KAN ANVÄNDAS i en air-fryer
- Bakplåtspapper
Vi har alla sett att det är lätt att hitta engångsformar som är utformade för air-fryer, oftast av bakplåtspapper. Så bakplåtspapper går bra att använda för matlagning. - Silikonform
Silikonpannor och formar som tål höga temperaturer i en vanlig ugn fungerar också bra i en air-fryer. - Härdat glas
Detsamma gäller för ugnsformar (även de i Pyrex) som vi använder vid höga temperaturer i ugnen. - I allmänhet allt vi kan använda i ugnen, även små kakformar eller formar av keramik.
Frågan om aluminiumfolie i fritösen: ja eller nej?
AirFryerFanatic/Wikimedia Commons
Svaret är ja, men med några viktiga försiktighetsåtgärder.
Faktum är att man kan använda aluminiumfolie för matlagning i en air-fryer, och precis som i ugnen är det ett material som fördelar värmen jämnt, vilket bidrar till optimal tillagning av maträtter. Av denna anledning tror man att aluminiumformar i samma storlek som frityrkorgen kan användas.
Det finns dock vissa risker med aluminiumfolie: om den är väldigt lätt kan den hamna i kontakt med motståndet och blockera luftflödet lite för mycket.
Man kan alltså använda aluminiumfolie, men med försiktighet:
- Se till att folien inte nuddar motståndet: det ska ligga stadigt på botten av korgen med tillräckligt med mat
- (Även när det gäller aluminiumformar) Använd inte sura livsmedel som kan fräta på aluminiumet och sprida det i maten.
Material och behållare som ska UNDVIKAS i en air-fryer
Lista över vad som inte ska användas i en air-fryer:
- Plastbehållare
oavett om de är mikrovågsugnssäkra eller till och med "oven safe" (ugnssäkra), riskerar plasten att smälta och frigöra skadliga kemikalier, samt producera lika skadlig rök. Detsamma gäller med redskap som har delar av plast, som till exempel ett skaft eller andra detaljer. - Papper som inte är bakplåts...
Inga papperstallrikar, inte ens för en snabb uppvärmning. - Material med non-stickbeläggning
Om det inte är redskap som är speciellt designade för användning i en fritös kan beläggningen (giftig när den inte längre är intakt) försämras och hamna i maten. - För lätt material
Bakplåtspapper och aluminiumfolie som inte ligger stadigt i korgen förhindrar luftflödet och kan äventyra den enhetliga tillagningen av maten och göra att apparaten överhettas och förstörs. - Glas som inte är lämplig för höga temperaturer i ugn
Glaset kan expandera och splittras när det utsätts för höga tillagningstemperaturer. - Trä
Även trä är en omdiskuterad fråga. Faktum är att träspett och tandpetare anses kunna läggas i fritösen, med samma försiktigheter som vi skulle ha vid tillagning i ugnen: låt dem inte ligga för länge eller i för hög värme, eftersom det är ett material som lätt tar eld och som dessutom kan producera skadlig rök inuti den stängda tillagningsluckan.
Så är du nu redo att laga mat utan risker?