Honung alltid i topp: tips för att bäst bevara burkarna du har hemma

av Titti Carlberg

26 November 2023

Honung alltid i topp: tips för att bäst bevara burkarna du har hemma
Advertisement

Det sägs att honung "aldrig blir förstört" vilket bara är delvis sant. Ett livsmedel känt i århundraden, med enorma näringsmässiga och läkande egenskaper, som har varit en del av många människors kost sedan urminnes tider, som vi även kan använda för att ge en unik smak till tusen olika kulinariska beredningar. Dessutom är det användbart i världen av gör-det-själv-kosmetik, såsom hårinpackningar och hudprodukter. Det är därför det är omöjligt att det fattas ett litet lager i ens hem.

Beroende på vilken typ av blommor bina pollinerar, har vi också honungssorter med väldigt olika smaker, aromer och färger: en sann fröjd att utforska varje gång vi handlar. Men hur kan vi garantera den unika och älskade smaken? Man bör bevara den på bästa sätt.

Advertisement

Hur man bäst förvarar burken med honung

Hur man bäst förvarar burken med honung

Pxhere

Även om jämfört med andra livsmedel, förändringar som sker över tid i honungen är långsammare och mer progressiva, finns de där: faktum är att fysiska och kemiska förändringar sker under månadernas gång i det ämne vi känner. Honung kan förlora sin arom, jämna smak och tenderar vanligtvis att mörkna med tiden.

Honungen vi köper har enligt lag ett utgångsdatum som vanligtvis sätts inom cirka två år. Men honung som har bevarats väl kan hålla längre än så. Så här kan du gå tillväga:

  • Använd lufttäta behållare eller de som kan stängas helt. Det finns en liten mängd vatten i honung så det är inte troligt att det utvecklas bakterier i den direkt, men om burken inte stängs ordentligt kommer det in fukt i den och förstör innehållet. Det är därför bättre att lämna honungen i behållaren som vi köpt den i och stänga igen den ordentligt efter varje användning.
  • Föredra glasbehållare, undvik plast eller metall, där honungen kan oxidera. Det viktiga, även med glasburkar, är att locket är i utmärkt skick så att det går att stänga burken helt.

Advertisement

Den idealiska temperaturen för honung

Den idealiska temperaturen för honung

Adonyi Gábor/Pexels

Huvudvärdet för att fastställa förändringar när det gäller honungskonservering, är temperaturen. När den är idealisk får honungen den perfekta konsistensen: inte för flytande, men heller inte för grynig.

Den idealiska temperaturen är mellan 17 till 23 grader, och du måste undvika att utsätta burkarna för direkt ljus eller förvara dem nära värmekällor (radiator, ugn och apparater som värmer honungen). Förvara inte honungen i kylskåpet, där den delvis stelnar, och när det gäller frysen, även om temperaturen är för låg för att bilda kristaller, vilket istället händer i ett kallt rum, blir det en fast massa som är svår att dosera och därför obekväm att använda.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna njuta av din honungs goda smak under en mycket lång tid!

Advertisement