Matlagning med en tryckkokare: vilka livsmedel du aldrig ska koka i den och varför

av Titti Carlberg

24 April 2024

Matlagning med en tryckkokare: vilka livsmedel du aldrig ska koka i den och varför
Advertisement

Tryckkokaren är utan tvekan ett väldigt användbart verktyg i köket, som göra att vi kan laga mat på kortare tid och garantera lätta rätter utan alltför många kryddor.

Men som alla verktyg har även denna apparat nackdelar, vilket gör den olämplig för vissa livsmedel, som kan förlora konsistens, smak eller näringsämnen, och till och med förstöra kastrullen.

Så vilka livsmedel är det som man inte kan koka i en tryckkokare? Vi har listat dem nedan. 

Advertisement

1. Mejeriprodukter

Needpix

Att hälla i mjölk eller mejeriprodukter i en tryckkokare är inte en bra idé på grund av två anledningar:

  • dessa produkter tenderar att stänka och koka över genom ventilen under kokning;
  • det höga trycket och temperaturen kan leda till en modifiering av de organoleptiska egenskaperna hos dessa produkter och orsaka en tjock massa.

Advertisement

2. Fisk

Pexels

Undvik att koka ömtålig fisk, räkor och kräftdjur i en tryckkokare om du vill att de ska behålla sin smak och inte få en gummiaktig konsistens på grund av överdriven kokning.

3. Magert kött

Pxhere

Alldeles för magert kött tillagat i en tryckkokare kan lätt bli segt och trådigt, det är tillrådligt att tillaga det på traditionellt sätt. Du kan istället lägga feta bitar i kokaren, som släpper ut fettet och håller köttet mjukt och smakrikt.

4. Ömtåliga bladgrönsaker

Pxhere

Bladgrönsaker och de med mjuk konsistens som till exempel squash bör helst tillagas i stekpanna, traditionell gryta eller ugn, eftersom tryckkokaren snabbt bryter ned dem, förvandlar dem till mos och orsakar en snabb förlust av viktiga näringsämne.

5. Frukt

Pexels

Av samma anledning som föregående exempel är det också bra att undvika koka frukt i tryckkokaren. Det är bättre att föredra ugnen eller en traditionell kastrull.

Advertisement

6. Bakad mat

Pexels

Undvik att lägga livsmedel insvept i folie, eftersom omslaget lätt kan blockera ventilen, förhindra att trycket strömmar ut korrekt och orsakar farliga explosioner.

7. Panerad och friterad mat

Pxhere

Panerad eller friterad mat och i allmännhet alla livsmedel som är krispiga får aldrig tillagas i en tryckkokare, eftersom närvaron av vatten leder till en ofullständig framgång, vilket kommer att förhindra bildandet av den knapriga skorpan.

Advertisement

8. Utan vatten

Pexels

Oavsett vilket livsmedel du än vill tillaga i en tryckkokare lägg aldrig i det utan rätt mängd vatten, eftersom du riskerar att bränna allt, livsmedlet fastar på botten och förstör din kastrull.

9. Livsmedel som producerar skum

CSIRO/Wikimedia Commons

Slutligen, var uppmärksam på alla livsmedel som kan producera rikligt med skum som baljväxter, soppor och grytor. Liksom i fallet med folie kan skummet lätt täppa till ventilen, vilket leder till att koktiden blir fel.
Om du ändå väljer den här tillagningsmetoden för dessa livsmedel, se till att du bara fyller kastrullen till hälften av dess kapacitet.

Och du, vilka livsmedel tillagar du i tryckkokaren?

Advertisement