Kan man äta detta. Livsmedel man inte förväntar sig kunna äta

av Titti Carlberg

09 April 2024

Kan man äta detta. Livsmedel man inte förväntar sig kunna äta
Advertisement

V i äter dagligen livsmedel först efter att vi har rengjort det och kasserat en del av det: skal och frön slängs faktiskt ofta i soporna före konsumtion, men även de är rika på viktiga näringsämnen och kan konsumeras med gynnsamma effekter för vår hälsa.

Vet du att du lugnt kan äta många av de skal och frön som du vanligtvis slänger? Nedan visar vi vilka.

Advertisement

1. Citrusfrukter

1. Citrusfrukter

Pexels

Citrusfrukter är kända för sina välgörande egenskaper för vår hälsa, men det kanske inte är alla som vet att man kan äta även skalet, vilket förser oss med många fler viktiga näringsämnen. Se bara till att köpa obehandlade frukter om du vill konsumera även skalet, eftersom de behandlade kan innehålla potentiellt skadliga ämnen.

Apelsinskal innehåller till exempel mycket mer fibrer än själva fruktköttet, samt antioxidantämnen, vitamin A och C och hela gruppen B. Citronskal är rik på C-vitamin och mineraler som kalium och kalcium.

 

Advertisement

2. Ananaskärnan

2. Ananaskärnan

Pexels

Mindre söt och hårdare än fruktköttet, den centrala delen av ananasen är rik på näringsämnen och i synnerhet på C-vitamin. Även denna del kan därför konsumeras istället för att slängs. Riv den i sallader eller förvandla den till puré efter att ha kokat den i några minuter.

3. Broccolistjälk och blad

3. Broccolistjälk och blad

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Broccolistjälkar och blad kasseras vanligtvis när man tillagar dessa grönsaker, men även de är rika på näringsämnen och fördelar och kan konsumeras som resten av grönsaken. Stjälkarna kan användas för att göra grönsaksbuljong  eller tillagade tillsammans med resten av broccolin, medan bladen är en grönsak i sig som kan tillagas tillsammans med andra bladgrönsaker.

4. Avokadofrö

4. Avokadofrö

Pxhere

När det inte slängs i soptunnan återvinns avokadofröet för att gro och växa sig till en planta, men det är faktiskt lika ätbart som fruktköttet: särskilt rik på antioxidanter, fröet kan sköljas rent för att sedan lämnas att torka i 24 timmar innan det mals till mjöl, som kan tillsättas i olika preparat. Var dock noga med att bara konsumera ett halv frö (barn en fjärdedel) eftersom dess höga tannininnehåll kan orsaka förstoppning.

5. Morotsblad

5. Morotsblad

congerdesign/Wikimedia Commons

Morotsblad anses vara oätliga eller till och med giftiga. Men trots dess bittra och lätt jordnära smak kan de säkert konsumeras efter en noggran sköljning: använd dem hackade i sallader, buljonger, såser och grytor.

Advertisement

6. Vattenmelon

6. Vattenmelon

Harsha K R/Flickr

Vattenmelonfrön och skal anses vara avfallsartiklar och vi slösar vanligtvis mycket tid på att plocka bort fröna från våra saftiga skivor när vi konsumerar dem. Men de kan faktiskt ätas och de är väldigt fördelaktiga för kroppen. Speciell skalet är rikt på fibrer och citrullin, en aminosyra som är involverad i transporten av syre till musklerna, användbart för att sänka blodtrycket. Koka eller karamellisera dem, eller förvandla dem till sylt.

7. Kiwi

7. Kiwi

Marco Verch/Flickr

Väldigt uppskattad för sin höga fiber- och C-vitaminhalt, kiwi äts vanligtvis utan skal. Men även skalet är ätbart och innehåller mer nyttiga ämnen än själva fruktköttet. Skölj frukten noga innan du äter den eller torkar den för beredningar av desserter och örtteer.

Advertisement

8. Mango

8. Mango

El Mono Español/Wikimedia Commons

Mangoskal, liksom många andra frukter, har ett högt innehåll av viktiga näringsämnen, i synnerhet fibrer och vitaminerna A och C. Man kan lugnt äta det efter att noggrant ha sköljt och torkat frukten.

 

9. Banan

9. Banan

Peakpk

Bananskal är inte bara ett nyttigt gödningsmedel för växterna, utan kan faktiskt ätas på samma sätt som resten av frukten. Det är rikt på fibrer, aminosyror, antioxidantämnen och fleromättade fetter. Skalen kan mixas eller torkas för läckra teer eller brynas i stekpannan som bacon.

Advertisement

10. Tomatblad

10. Tomatblad

Pexels

Vi odlar tomater uteslutande för att konsumera endast frukten, men även bladen är ätbara: trots sin karaktäristist starka smakkan de användas i låga doser för beredning av såser, soppor och sallader.

Vilka andra ätbara livsmedel kasserar vi dagligen?

Advertisement