11 läckra idéer för att bevisa att även små uteplatser kan vara som ett koncentrat av skönhet

av Hilda Maria Morgan

18 April 2023

11 läckra idéer för att bevisa att även små uteplatser kan vara som ett koncentrat av skönhet
Advertisement

Ingen skulle någonsin säga att det är en dålig sak att ha mycket utomhusutrymme till sitt personliga förfogande, men det är en realitet som inte alla har tillgång till. Oftare har man turen att ha väldigt små tomter och bakgårdar, smala rektangulära ytor eller mycket uppoffrade kvadratiska utrymmen. Och när man sedan tittar i inredningskataloger för att leta efter idéer om hur man skulle kunna dekorera dem, är det svårt att hitta de rätta lösningarna för sådana specifika behov.

Och ändå, med några väl valda handlag, kan även det minsta utrymmet förbättras: undvik bara att överdriva, undvik att ta upp för mycket plats och fokusera på några få element, som dessutom följer hemmets personliga smak och stil. Du kan hitta lite inspiration i idéerna nedan.

En pergola för att stänga av allt utrymme som skapas inom gränsväggarna: det är mindre tryckande än ett tak, även om det inte kommer att skydda dig från dåligt väder.

Advertisement

Pergolan kan också täcka bara en del, och under dess skugga kan man ordna ett sittutrymme.

Eftersom det finns trägolv för utomhusterrasser och upphöjda altaner, varför inte använda det för att förfina dessa utomhushörn? Då kommer soffor, eller till och med en enkel bänk, göra dem till utomhuslounger!

Ljusslingor, gör det själv-möbler gjorda med lastpallar eller återvunna material: det finns charm även i de lite mer rustika inslagen.

Ett litet bord och lite dekorationer på väggen bakom: det krävs inte mycket för att skapa välkomnande utrymmen.

Advertisement

Du kan skämma bort dig själv med att lägga golv genom att använda dekorativa kakel för att kontrastera med resten av utrymmet. Och ett knep för att visuellt utöka miljön är att få dem att fortsätta, åtminstone på ena sidan (kanske på baksidan), även på väggen, så att de klättrar upp vertikalt för en liten del av ytan.

Om du inte gillar golvet på din uteplats, varför inte inreda det med utemattor, eller flyttbara golv som placeras på marken?

Advertisement

Den som inte klarar sig utan rabatter och inte nöjer sig med enbart krukor kan skapa upphöjda antingen längs med långsidorna eller längst ner på innergården. Eller också, skapa en liten "L"-formad rabatt som bara upptar ett hörn.

Det kan vara mycket tillfredsställande, ur estetisk synvinkel, att växla mellan två olika typer av golv. Kanske trä och grus, men andra kombinationer kan också fungera.

Advertisement

Rabatter på sidorna och träplattform som kommer mot mitten: modernt och elegant.

Om utrymmet tillåter är en trädgårdsfontän med klassisk europeisk charm ger det verkligen en unik känsla!

Hur skulle du vilja designa en liten bakgård?

Advertisement