Planteringskärl på hösten: 11 sensationella sammansättningar för att pynta med färglada växter och blommor

av Hilda Maria Morgan

08 Oktober 2022

Planteringskärl på hösten: 11 sensationella sammansättningar för att pynta med färglada växter och blommor
Advertisement

När du tänker på alla de blommor som finns i naturen, brukar bilder av växternas uppvaknande på våren och den sprudlande sommarglädjen dyka upp, men även hösten kan ta andan ur dig med dess vackra färger och former. Det finns växter som ger sitt bästa den här årstiden, strax före vinterns vilofas.

Vi ska alltså inte tro att trädgården eller balkongen, i och med slutet av sommaren och de mest "berömda" blommorna, är på väg att gå in i en lång tråkig och tröstlös period: de kan istället återupplivas med rika samansättningar som klokt kombinerar det som naturen erbjuder under den perioden. Här är några exempel på riktigt vackra sammansättningar att hämta inspiration från.

Advertisement
Advertisement

Arrangemanget av bladen i kålen påminner om väl öppnade rosor, och därför kan de bli medelpunkten i samansättningens centrum, i kombination med mer subtila element som har en resande och andra som har en fallande ställning.

Generellt väljs tre eller fyra huvudkomponenter, för att infogas på ett mer tydligt sätt, och sedan kan de berikas med olika sorter i mindre utsträckning för att harmoniskt fylla hela sammansättningen.

Alla sorter som blomblandningarna under de andra årstiderna ger ersätts på hösten av oändliga variabler av mindre pråliga men lika spektakulära blad och blomställningar. Och ofta spelas allt ut på liknande nyanser, fördelade på växter med helt olika former.

De djupa lila tonerna hos vissa arter känns som höst (och kanske till och med Halloween), och passar väldigt bra till grönt och vitt.

Advertisement

Men de är också helt fantastiska i gradvisa färgställningen, som flyttar uppmärksamheten till dekorationens övergripande form.

Hösten är dock perioden för den andra blomningen av många arter, eller den där sena sorter dyker upp som fortsätter att försköna trädgårdar och balkonger nästan till vinterns tröskel.

Advertisement

Mörkgrönt, orange och rött, purpur och viol: om du tänker på det är det här penseldrag av färg som du bara hittar under denna period.

Och kombinationen av de kastanjebruna nyanserna med de silvriga lövväxterna? Eller med några blommor som går från violett till blått? Verkligen fantastiskt!

Advertisement

Självklart bidrar krukan också mycket till det slutliga resultatet av kompositionen: form, färger och material kan bättre matchas till vissa kombinationer än andra.

Det är verkligen värt att välja sina favoritidéer och gå till någon plantskola eller marknad och försöka replikera dem, tycker du inte?

Advertisement