Inte bara gräsmattor och rabatter: 14 exempel på hardscaping som gör trädgården fantastisk

Hilda Maria Morgan

30 April 2023

Inte bara gräsmattor och rabatter: 14 exempel på hardscaping som gör trädgården fantastisk
Advertisement

Att designa en trädgård innebär inte bara att tänka på grönskans arkitektur: förutom växterna som ska arrangeras i rabatterna kan du också göra mycket mer. Det vill säga, förutom att använda ”mjuka” material kan man också föreställa sig hela områden som kännetecknas av den harmoniska kombinationen av hårda material. Cement, metall, sten och till och med trä kan ge liv åt utrymmen av obestridligt estetiskt värde, som är välkomnande och kan anpassas till hemmets stil såväl som till platsen där det är beläget. Det är vad hardscaping handlar om.

Kolla in idéerna nedan för att ta reda på hur många sätt en trädgård kan anpassas på med hardscaping.

Advertisement

Ett knep för att "göra ett gott intryck" med dessa projekt är att använda rosttrögt stål ad hoc, ett material som patenterades i USA 1933 och kännetecknas av en mycket hög motståndskraft mot korrosion och mekanisk belastning. Det är därför inte bara evigt, utan det har ett verkligt fantastiskt estetiskt resultat i trädgårdsarkitektur.

Kombinationen av betong och cortenstål är också idealisk för rent dekorativa utrymmen, som baljor fulla av växter med metalldekorationer som ett konstnärligt element.

Advertisement

Gångvägar av stenar och sten- eller betongplattor som nästan påminner om funktionen hos japanska steg: ett modernt och raffinerat alternativ till de vanliga gångarna.

Även natursten är perfekt för hardscaping-projekt, speciellt när det kommer till trappor!

Träplankor som skapar ett golv till en matplats, också det gjort av trä med ett ganska simpelt utseende, men resultatet är förtjusande och verkligen elegant i sin avslappnande framtoning.

Advertisement

Tänk om trappstegen som leder ut från varje fransk dörr gick ihop för att skapa utrymmen för att sitta eller slappa på, med färgglada kuddar?

Vita väggar, stockar och stenar för ett skuggigt utrymme som med stil från Medelhavsöarna.

Advertisement

Geometrier som alternerar: all rörelse skapas av kantiga linjer, och resultatet är välkomnande. Varje material utnyttjas stilfullt!

Om att man genom att lämna utrymme för "hårda" material tar bort utrymme för grönskan, kan den traditionella ordningen ändras och vertikala väggar kan skapa trädgårdar, som hur som helst kommer att varvas med trä, metall eller sten!

Advertisement

Kombinationen av betong och trä, för att skapa ett murat vardagsrum, mjukas alltid upp av gröna detaljer.

Och underskatta inte inredningstillbehören: kuddar, filtar och möbelklädsel i allmänhet är färgtoner som kan matchas med allt annat.

Dessa utrymmen föds som vilken kvadrat eller rektangel som helst, kanske till en början helt enkelt täckta av en gräsmatta, men sedan blir de mycket mer intressanta!

På soliga platser, där det är vettigt att dekorera med exotiska växter, vore det trevligt att skapa vitputsade betongarkitekturer.

Och i symfonin av motståndskraftiga och hårda material, mellan naturliga och konstgjorda, varför inte placera in några vattenspel?

Varje element, även de som anses vara mer stela, kan istället göra mycket för att dekorera trädgården!

Advertisement