12 underbara hus att drömma om att bo i omgiven av natur

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2023

12 underbara hus att drömma om att bo i omgiven av natur
Advertisement

Att öppna dörren och gå ut på en havsstrand, eller bland höga träd i tystnaden i en skog. Att leva omgiven av naturen är drömmen för många, och verkligheten för vissa. Faktum är att det runt om i världen finns byggnader med verkligt hisnande egenskaper, som verkar ha hittat perfekt samexistens med naturen, oavsett landskapet som omger dem.

Gömd inuti en kulle, tillplattad längs en ökenfläck, uppflugen på sluttningar eller försiktigt vilandes på stranden av floder och sjöar: ta en titt på drömhemmen nedan.

Advertisement

Några av de mest spännande projekten är de som uttrycker det moderna konceptet med biofilisk arkitektur, det vill säga något som är designat för att integreras helt i naturen, från design till val av material och minimering, där det är möjligt, av mänsklig påverkan på området.

Advertisement

Det finns många idéer för moderna hus, med moduler med geometriska former som skjuter ut i landskapet, som i fallet med The Forest House / Espacio EMA.

Och vad skulle du säga om en stuga, även en liten, som dock tillåter dig öppna dörren och direkt stiga ut på sanden av en strand vid havet?

Från kustlinjer vid havet på nära tropiska breddgrader till de som finns i mer tempererade zoner, det finns exempel på hisnande arkitektur runt om i världen. Och de har integrerar ofta enorma fönster, för att njuta av de vackraste panoramautsikterna.

Vissa bostäder ägs av kända personer, som väljer att komma bort från folkmassorna för att i lugn och ro njuta av naturens ljud och vyer.

Advertisement

Det finns också historiska byggnader, kanske i utkanten av stadsområden, omgivna av natur men också omgivna av växter, som vissa hus dekorerade med murgrönans alla färger!

Och vem skulle inte drömma om imponerande herrgårdar med utsikt över en sjö? Ofta har de bryggor och privata sjöbodar som gör att du kan ta dig från huset till vattnet på ett helt privat sätt.

Advertisement

Ibland trotsar vissa projekt naturlagarna, till exempel ett hus som verkar gräva ner sig i en horisontell bergsbit: detta är fallet med designen som Omar Hakim föreställde sig för ett hem från vilket man kan beundra all skönheten i Alta Lake i Whistler, i Kanada.

Det finns de som pryder huset med en konstgjord damm, och de som istället ser det torna upp bredvid en forsande bäck, mitt i en skog.

Advertisement

De som älskar känslor, å andra sidan, kanske föredrar tanken på att integrera ett vattenfall i arkitekturen i sitt eget hem! Som var fallet med ett projekt som avslutades 2019, i Lo Curro – Santiago, Chile (Martin Schmidt Radic Arquitectos Asociados).

På ett enklare sätt skulle man kunna tänka sig att inte hugga ner träd för att ge plats åt en byggnad, utan att omfamna naturens vaktposter i arkitekturen.

Advertisement

Vissa bostäder designade för livet i ökenområden är också spektakulära: de breder ut sig, ger inget motstånd mot vindarna och är perfekt integrerade i ett extremt och alltid fascinerande panorama.

Vilket av dessa drömhus gillar du mest?

Advertisement