Vårstädning: tips för att få ljuskronorna att glänsa

av Hilda Maria Morgan

23 April 2023

Vårstädning: tips för att få ljuskronorna att glänsa
Advertisement

Vårstädning är en tid då vårt hus vaknar upp från den långa vinterdvalan för att förbereda sig för den varma årstiden. Fönstren öppnas för att tillåta luft att cirkulera, madrasser, mattor, kuddar och gardiner tas bort från sina platser och tvättas noggrant, garderoberna öppnas vidöppna för säsongsbytet; det finns många saker att göra när man ägnar sig åt den här typen av städning och bland annat finns det säkert också städning av de där föremålen som vi vanligtvis slarvar med för att de inte går att nå eller för att de är för krävande.

De första svåråtkomliga föremålen som man kommer att tänka på under vårstädningen är ljuskronorna och taklamporna. De hänger väldigt högt uppe i taket och ofta har de komplicerade former och är därför ännu svårare att rengöra, vi kommer bara ihåg dem när vi mödosamt går igenom huset för att få det att glänsa som nytt. Och dammet som oundvikligen har samlats är mycket.

Nedan föreslår vi några användbara tips för en grundlig rengöring.

Advertisement
Creativo

Creativo

Låt oss först och främst börja med förberedelserna: skaffa dig en lämplig stege för att nå ljuskronan så du ka rengöra den på ett säkert sätt, några mikrofiberdukar, en dammvippa med antistatiska fibrer och det valda rengöringsmedlet, och se till att lampan är avstängd.

  • Det första man bör göra är att damma: eftersom det är föremål som sällan rengörs, samlar ljuskronor verkligen en hel del damm, vilket bör avlägsnas med en mjuk dammvippa och antistatiska fibrer som håller kvar smutsen.
  • Skruva loss glödlamporna och, efter att ha dammat av dem noggrant, rengör dem med en mikrofiberduk indränkt i alkohol.
  • Gå sedan vidare till att rengöra strukturen: du kan välja olika rengöringsmedel, även beroende på materialet i din ljuskrona.
  1. Vit vinäger: idealisk för rengöring av ljuskronor av stål eller smidesjärn, man kan blötlägga en trasa med vinäger och sedan skölja med varmt vatten. Torka med en mikrofiberduk. Det kommer att återställa glansen på ett ögonblick.
  2. Bikarbonat: lämpligt för rengöring av ljuskronor i tyg, det hjälper oss att ta bort fula gula fläckar. Förbered en pasta av 3 matskedar bikarbonat i ett halvt glas ljummet vatten, applicera den på ljuskronan och låter verka en hel dag eller natt. Borsta för att få bort överskottet och duttar med en fuktig mikrofiberduk. För alla andra material, lös istället en och en halv matsked bikarbonat i en hink med ljummet vatten och applicera som vinägern.
  3. Marseille-tvål: den är perfekt för smidesjärn eller mässingskronor. Använd den genom att späda ut 1 msk tvålflingor eller riven tvål i en hink vatten och applicera som de två föregående medlen.
  4. Alkohol: användbar för att återställa glans till gyllene metall- och kristallkronor, alkohol bör appliceras med en mikrofiberduk.

Kavla upp ärmarna och kom igång!

Advertisement