10 förslag, det ena mer förtrollande än det andra, för underbara blommande valv i trädgården

av Hilda Maria Morgan

20 April 2023

10 förslag, det ena mer förtrollande än det andra, för underbara blommande valv i trädgården
Advertisement

Att växter i full blom är den vackraste dekorationen en trädgård kan ha är ingen hemlighet för någon, men att komma på hur man bäst visar upp dess skönhet är något som man inte alltid lyckas med. Faktum är att växter kan hjälpa oss att framhäva de särdrag och de grundläggande elementen som gör våra utomhusutrymmen harmoniska och trevliga att vara i.

Att ha ett stöd för alla blommande klätterväxter, kanske till och med doftande, fungerar som deras scen och är ett vackert men också användbart sätt för att visa upp dem på och njuta av deras skönhet. Användbart dessutom, för det hjälper oss att sköta växten när vi ska ta hand om dem och beskära dem, och sedan tar växten hand om att dekorera stödet med all sin prakt. Så, vad kan vara bättre än en blommande båge under vilken man kan strosa, vila och beundra naturen?

Klätterväxter, som vi vet, är de naturliga följeslagarna till dessa strukturer, och bland de mest älskade genom tiderna har vi helt klart blåregn.

Advertisement

Dessa blommor som växer i klasar kan ha väldigt olika färger och storlekar. Det är därför sensationella naturliga dekorationer kan födas, också perfekta som en hisnande bakgrund för oförglömliga tillfällen.

En annan typ av växt, förvisso mindre robust och lättare att sköta, som passar bra på spaljéer, alltså även på valv i trädgården, är klematisen. Och det finns många varianter av denna också, med enkla eller dubbla blommor och fantastiska nyanser.

Och vad kan vi säga om valet av typ av båge? De kan vara smalare eller bredare och gjorda av smidesjärn, trä, tegel, sten med mera. Beroende på personlig smak och var i trädgården du placerar den, hittar du alltid den perfekta kombinationen.

För rosor är också bågarna idealiska. Och det är ingen slump att många botaniska trädgårdar och parker till de kändaste och vackraste villorna i världen har gångar med av en rad blommande valv. En underbar idé att replikera hemma.

Advertisement

Tänk så skönt det vore att passera under en blommande båge och känna en berusande doft som svävar genom luften: bland klätterväxterna att överväga finns förvisso doftande rosor, men även växter som till exempel olika typer av jasmin, t.o.m. Trachelospermum jasminoides.

Tänk om bågen skulle bli den punkt på vilken grenarna på något träd vilar, till och med ett citronträd? Det är en annan idé för att dekorera med växter!

Advertisement

Inte bara gångar: valv kan också rama in platser i trädgården och förvandla en enkel bänk eller sittplats till en idyllisk vision.

När det gäller formen kanske du skulle vilja använda bågen för att ge en orientalisk känsla till trädgården, med en i lackat trä som påminner om de typiska arkitektoniska formerna från Fjärran Östern.

Advertisement

Slutligen, för att göra din blombåge magisk även när solen gått ner, varför inte dekorera den med lyktor eller ljus?

Skulle du vilja ha en blommande båge som dessa hemma?

Advertisement