Mossa i trädgården: En oas av lugn och ro som inte kräver så mycket underhåll

av Titti Carlberg

28 April 2024

Advertisement

Mossa i trädgården: ingen gräsmatta och rabatter eller traditionella planteringskärl, utan en sammetslen matta som sträcker ut sig över marken, gjord av mossa, som avbryts av sten lite här och där eller grus. Dessa är de grundläggande komponenterna i en mossträdgård, perfekt för skuggiga och fuktiga områden, där gräsmattan och de vanligaste trädgårdsväxterna kämpar för att växa.

Det finns dock oändliga sorters mossa, alla fulla av förtrollande egenskaper. Effekten är en mjuk matta bara genom att titta på den, och när vi närmar oss den upptäcker vi skönheten i miniatyrformerna som utgör förlängningarna av de olika typerna av mossa. En kontinuerlig upptäckt, som i Fjärran Östern har varit ett vanligt val i århundraden, och som även kan bli lösningen för många andra trädgårdar och grönområden i resten av världen.

Advertisement

Mossa är antikt

@kyoto_gardengarden/Instagram

Den enorma mossfamiljenhar över 12 tusen arter, som utvecklades för över 390 miljoner år sedan, och som fortsätter att vara en del av många ekosystem runt om i världen. Mossans skönhet är tydlig för alla som ser den i skogen, men de första som utnyttjade den som ett dekorativt element i trädgården var invånarna i Fjärran Östern.

I århundraden har japanerna faktiskt gjort det till en konst, och man kan verkligen gå vilse i den förtrollning som scenarierna som designats i dessa utrymmen kan framkalla.

Advertisement

En oas av lugn

@kyoto_gardengarden /Instagram

Att gå in i en mossträdgård ger intrycket av att gå in i en sagovärld, ett utrymme där lugnet och stillheten råder, isolerad från allt annat. Och med tanke på att våra trädgårdar ska vara en fristad där vi kan ladda batterierna, i kontakt med naturen, skulle det vara underbart att kunna njuta av ett liknande scenario.

Vad är mossa?

@kouetu/Instagram

Varje art mossa är ett system av små växter, som nästan aldrig producerar blommor, och som inte har riktiga rötter som växer ner i jorden för att få näring och vatten. Istället har de kanaler som öppnar sig vid kontakt av vatten. Av denna anledning, när det inte regnar och det är brist på fukt, blir de vilande och riskerar även att försvinna, när de fuktas återaktiveras de.

Liksom andra växter innehåller dock mossa klorofyll och kan fullborda fotosyntesen oavsett temperatur: det är därför de är gröna och frodiga även på vintern.

Mossans livsmiljö

@kokenomiura/Instagram

Allt detta säger oss tydligt att mossa är lämpligt för fuktiga klimat och föredrar en exponering som inte är konstant solig, utan i halvskugga: så, om du har träd som ger skugga, och klimatet är allmänt fuktigt eller om du vill dekorera en del av din trädgård där dessa förhållanden uppstår, kanske till och med nära en liten vattenpöl, kan någon sorts mossa vara det perfekta valet.

Att skapa en mossträdgård

@biotope_gallery.official/Instagram

Inte bara hela förlängningar av gräsmattan, utan också små rabatter dekorerade med några små buskar eller, ännu bättre, stenar och belysning: mossa är mycket mångsidigt.

För att skapa en sådan trädgård är det bäst att använda mossa som växer i ditt område. Om det växer lite i något hörn i din trädgård, lyft upp det med hela rotklumpen, så att du får en tjock och kompakt matta som inte smulas sönder.

Rensa området där du vill plantera mossan från löv och allt annat skräp: jorden måste vara ren och väl komprimerad. Därefter "skrapa" jordytan med en kratta, utan att gå för djupt och spraya på vatten för att fukta, men utan att blötlägga jorden. Lägg sedan dina mossbitar på marken, tryck lätt ner dem för att undvika att det förblir luft kvar mellan mossan och marken, men utan att överdriva.

Den bästa tiden på året är på våren eller hösten, då det är milda temperaturer och en lagom genomsnittlig nederbörd.

Advertisement

Hur man sköter en mossträdgård

@ sekitaku7/Instagram

Mossan måste fuktas, även 2 gånger om dagen den första månaden efter plantering, och sedan när det verkar nödvändigt för att förhindra att den torkar ut när den väl har tagit jorden i besittning (mindre ofta om du bor i ett område där det är naturligt fuktigt).

Det är också viktigt att undvika att mossan täcks av skräp under en längre tid: sopa (eller blås bort) löv som har fallit från träden.

Skapa stigar för att undvika trampa på den: även de mest motståndskraftiga arterna tål inte kontinuerlig trafik.

Så, vattna genom att spraya om det inte regnar, och kratta: du behöver inte göra så mycket annat, du behöver inte beskära några växter (designträdgårdar har ganska minimala växter), och du behöver heller inte klippa eller gödsla gräsmattan!

De olika arterna av mossa

@biotope_gallery.official/Instagram

Vi nämnde att det finns många sorters mossa, och för att vara säker på att den slår rot är det alltid att föredra att välja en art som redan växer spontant i de fuktiga områdena i ditt område. Kom dock ihåg att det är förbjudet att ta mossa från offentliga och skogsbevuxna områden, samtidigt som det är lätt att köpa olika sorter.

Som prydnadsväxt är dessa några av de mest populära:

  • Atrichum angustatum eller undulatum, som har stjärnformade blad;
  • Dicranum scoparium, en av dem som också producera tunna upprättstående stjälkar ovanför den mjuka manteln;
  • Hypnum imposens, som liknar en miniatyrormbuske av sammet;
  • Polytrichum commune, en av de högsta, den når upp till 40 cm i höjd;
  • Sphagnum rubellum, känd för sin intensiva röda färg, och med små blad som kan vara vita eller rosa.

Är du redo att upptäcka vilken mossa som växer i ditt område?

Advertisement