10 hemligheter för välbefinnande i hemmet, enligt skandinavisk stil

av Hilda Maria Morgan

18 April 2023

10 hemligheter för välbefinnande i hemmet, enligt skandinavisk stil
Advertisement

Sedan flera år har den skandinaviska livsstilen spridit sig mer och mer till resten av världen. Vi har lärt oss att göra vissa estetiska detaljer till våra egna tack vare den utbredda spridningen av möbler och inredningstillbehör tillverkade i Sverige, och med det har vi närmat oss en hel livsfilosofi som vinner alltmer mark. Du kanske till exempel har stött på hygge eller mysigt, två ord (som används på danska/norska respektive svenska) som indikerar en idealisk atmosfär att skapa hemma (och i sitt liv), som förknippas med känslor av komfort, trygghet, välkommenhet och förtrogenhet.

Jovisst, med det är inte bara valet att inreda enligt en minimal stil som gör att man kan leva så: i den svenska mentaliteten kan till och med sättet att sköta om huset, med början från hushållssysslor, göras just för att leva på ett bättre sätt och eliminera stress. Här är några hemligheter som delas av skandinaver.

Advertisement

Ha roligt

Ha roligt

Creativo

Om det finns folk som verkligen tycker om att sopa, damma, stryka och liknande så måste det vara väldigt få. För alla andra måste vi sträva efter att kombinera en tråkig eller hatad aktivitet med något vi gillar. Så att sprida tonerna av din favoritmusik medan du jobbar hemma, lyssna på ljudböcker, podcasts eller radioprogram medan du dammar, eller till och med tittar på program på olika enheter som vi kan ha nära oss, blir ett sätt att förvandla ännu en uppgift till ett ögonblick av distraktion, eller till och med lärande!

Advertisement

Ingen heltäckningsmatta

Ingen heltäckningsmatta

Mission_Judgment_303, stci/Reddit

Att heltäckningsmattor är hygienens fiende är inget nytt, och för skandinaver är det ett opraktiskt alternativ. Den föredragna kombinationen är istället ett trägolv (ofta i ljusa och skinande nyanser), som sedan täcks med mattor. Idealet är mattor som kan slås ofta utomhus, och som säkert fortfarande ändå kommer att behöva dammsugas ofta. Det bästa är små mattor som kan slängas in i tvättmaskinen.

På vintern kan du koppla av

På vintern kan du koppla av

Wallpaperflare, pxfuel

Låt oss för ett ögonblick överväga de skandinaviska ländernas läge: på vintern är ljustimmarna mycket färre än på sommaren. På sommaren svämmar husen över av ljus. Detta leder till att man på vintern är mindre aktiv hemma, även gällande veckostädning (en gång i veckan) och mer dynamisk på sommaren (2 eller 3 gånger i veckan).

Ma organiserar innan man inreder

Ma organiserar innan man inreder

emkay95/Reddit

När du väljer möbler, tänk omedelbart på hur du kommer att använda dem för att fylla dem med ordning och reda och undvika kaos inuti eller en visuell röra utanför. Så utrusta dig först med alla prylar och tillbehör som hjälper dig att förvisa stress hemifrån!

Lufta även kuddarna

Lufta även kuddarna

Pexels

En oumbärlig vana: ta ut kuddarna och låt dem få lite frisk luft och sol under de varmaste timmarna. Det är en praxis som håller dem fräscha och väldoftande längre!

Advertisement

Det ovanliga sättet att organisera på

Det ovanliga sättet att organisera på

Pexels

När det kommer till att rensa ut finns det så många metoder och kriterier att följa. En som är populär i de skandinaviska länderna är det som kallas "dödsstädning". Namnet är avgjort olycksbådande, men i själva verket har det att göra med ett särskilt förhållningssätt till idén om att rensa ut huset: i själva verket tänker vi på allt som inte kommer att hjälpa dem som överlever efter oss. Det är ett hårt kriterium, men det klargör direkt vad som är överflödigt.

Rengör du ofta använder du mindre produkter

Rengör du ofta använder du mindre produkter

Creativo

Vi vet alla att om vi skjuter upp de vanligare städningarna, av de ytor och rum som vi använder mest och som dagligen blir smutsiga, leder det bara till att vi kommer att behöva arbeta hårdare efteråt. Men det finns alltid en annan konsekvens: ju mer smuts, desto mer kommer vi att behöva använda rengöringsmedel. Om vi ​​istället tar bort smulor, damm och liknande smuts varje dag skulle det räcka med bara några trasor eller svampar med lite vatten. Kanske skulle du kunna använda dig av lite bikarbonat där det kan användas. Du kommer att spara mycket på rengöringsmedel.

Advertisement

Hushållslinne: vitt vinner alltid

Hushållslinne: vitt vinner alltid

Pixabay, Pexels

Från lakan till handdukar: vitt vinner alltid i skandinavisk smak. Färger döljer smuts, medan du med vitt märker det direkt och agerar snabbt. Standardtvätt är 60°, med förtvätt.

Sängen går bra även lite obäddad

Sängen går bra även lite obäddad

Amazon

Om ordningen råder överallt kan sängen istället ofta vara lite stökig i skandinaviska hem. Så det är bara att dra upp täcken och överkast och ordna så gott du kan, det finns inget behov av geometrisk perfektion!

Advertisement

Dekorera efter årstid

Även om det är en enda vas med blommor (färska, låtsas, torkade, etc.), älskar den skandinaviska stilen att följa årstiderna, med hjälp av element som påminner om naturen för säsongen.

Vad sägs om att göra dessa regler till dina egna och se om de verkligen skapar ett mer välkomnande och avkopplande hem?

Advertisement