Fladdermushus: varför vi rekommenderar att du skaffar ett och sex intressanta förslag

av Hilda Maria Morgan

19 April 2023

Fladdermushus: varför vi rekommenderar att du skaffar ett och sex intressanta förslag
Advertisement

Om du också hatar de irriterande insekterna som gör oss sällskap under sommaren, kanske du letar efter en säker metod för att permanent få bort dem från ditt hem. Om myggnät på fönster kan vara ett mycket värdefullt hjälpmedel inne i våra hem, så måste insektsproblemet på våra utomhusområden som balkonger, altaner eller trädgårdar hanteras på ett annat sätt och ofta är det inte det bästa valet att tillgripa insekticider.

Vad sägs om en bat box då? Fladdermöss är absolut ofarliga djur för människor, vars population tyvärr minskar från år till år. Att skaffa ett fladdermushus kommer därför att hjälpa dig i den svåra uppgiften att driva ut insekterna och fladdermössen att hitta en fristad där de kan tillbringa sommarmånaderna eller året runt, beroende på området där du bor.

Det finns många möjligheter för att ha ett fladdermushus, från färdiga lösningar, till monterings-kit till konstruktioner med DIY, nedan föreslår vi 6 riktigt intressanta projekt.

Advertisement

1. Dekorativa fladdermushus

1. Dekorativa fladdermushus

Amazon

Om du inte är händig med gör-det-själv, går det att hitta många fladdermushus på marknaden, varav vissa är designade för att inte bara vara funktionella utan också dekorativa. Det viktiga är att färger och material är så naturliga som möjligt, för att för gästerna återskapa en upplevelse så nära som möjligt av vad de skulle uppleva i naturen. Fladdermössen attraheras mer av det.

Advertisement

2. Monteringssats

Om du å andra sidan vill testa att bygga ett gör det själv-hus, men inte känner för att börja med ett komplext projekt, finns det många monteringssatser som ger dig alla delar och allt material du behöver och instruktioner för att montera den. Superlätt, eller hur!

3. Rocket box

Ett litet hus med kvadratisk plan med två inre rum, som installeras på en stolpe. Du kan hitta den färdig för installation, men vill du prova att bygga en själv hittar du instruktionerna här.

4. Fladdermushus med lastpallar

4. Fladdermushus med lastpallar

21st Century Caveman/YouTube

För stora fans av inredning med lastpallar finns möjligheten att göra ett fladdermushus med ditt favoritbyggmaterial! Många onlinetutorials förklarar hur man gör, men vi är säkra på att du redan har kommit på lösningen.

5. Fladdermusbo

För den som vill njuta av ett litet urbant fladdermushus räcker det med att skaffa en plywoodskiva och ett nät som fladdermössen behöver haka sig fast på. Att montera det är väldigt enkelt genom att såga ut plywooden och limma ihop den med nätet. Det finns en intressant tutorial här.

Advertisement

6. Extra stort fladdermushus

Slutligen, för den som vill handla stort rekommenderar vi att montera ihop 2 eller 3 fladdermushus på samma stödstolpe eller träd. Bygg dina egna fladdermushus eller köp dem färdiga. Din koloni kommer att vara riktigt viktig!

Slutligen föreslår vi några försiktighetsåtgärder för installationen:

  • placera fladdermushuset minst 4 meter upp, det är mer sannolikt att fladdermössen hittar in i det då;
  • om du bestämmer dig för att installera det på en vägg är den idealiska positionen under takets stigning, så att fladdermushuset förblir skyddat från väder och vind;
  • om du istället installerar fladdermushuset på ett träd, se till att det inte är täckt av löv, det bör finnas några meter fria för att underlätta inträde för fladdermössen;
  • undvik stöd i metall, fladdermöss gillar dem inte. Naturligt trä är mycket bättre;
  • fladdermushuset måste placeras på en plats som inte är upplyst på natten;
  • ett svalare fladdermushus kommer lätt att koloniseras av hanar, medan ett varmare av vuxna honor;
  • om ditt fladdermushus inte lockar fladdermöss, se till att den inte redan har koloniserats av andra arter, som getingar.

Trevlig vistelse för fladdermössen!

Advertisement