Skuggade områden på innergården: de 5 bästa förslagen för alla behov

av Hilda Maria Morgan

16 April 2023

Skuggade områden på innergården: de 5 bästa förslagen för alla behov
Advertisement

När dagarna blir varmare är det skönt att vara utomhus och om du har turen att ha en innergård kan det bli ett extra rum till vårt hus, där vi kan spendera större delen av våra dagar med luncher eller middagar utomhus, och utföra trädgårdsarbete medan barnen leker eller bara kopplar av i solen i sällskap av en bra bok eller bra musik.

När solens strålar blir mycket intensiva är dock närvaron av ett skuggat område nödvändigt, där du kan njuta av sommaren utan att känna för mycket av den överdrivna värmen. Har du fått slut på idéer för din bakgård? Nedan föreslår vi de 5 bästa förslagen, lämpliga för alla möjliga behov.

Advertisement

1. Bärbart tält

Låt oss börja med den idé som är enklast att implementera, lämplig för alla människor som älskar att resa jorden runt och alltid vill vara redo att ge sig av mot nya horisonter. Bland fördelarna med detta alternativ har vi möjligheten att det kan placeras varhelst det behövs och med enkel montering, demontering och transport, vilket gör det lämpligt för de som behöver flytta de skuggade områdena på ens egen innergård eller för de som älskar att ha picknick i offentliga parker eller på stranden under lediga dagar.

Nackdelarna med detta val är den lilla storleken, vilket gör det olämpligt för stora familjer eller stora grupper, och vattengenomsläppligheten.

Advertisement

2. Skuggsegel

Den billigaste och mest effektiva metoden för att skugga stora ytor är triangulära eller rektangulära tyg lämpliga för balkonger, altaner och trädgårdar med permanenta förankringspunkter. Finns i olika former och nyanser, det är ett optimalt val som även används genom att överlappa dem för att skapa unika mönster. Nackdelarna är det dåliga skyddet mot UV-strålning och vattengenomsläppligheten samt behovet av fasta förankringspunkter som gör det olämpligt för den som behöver skugga öppna ytor.

3. Pergola

Det bästa sättet att permanent skugga en uteplats eller ett område på din bakgård är med en pergola, en trä- eller metallstruktur som tillför charm och skönhet till vilket utomhusområde som helst. Du kan välja att integrera dem i naturen med klätterväxter, lämna strukturen öppen, eller att stänga den med tygmarkiser som blockerar sol och regn och kan köpas i kit som är lätta att montera.

Nackdelarna med detta val är de höga kostnaderna och det eventuella behovet av att ansöka om tillstånd för dess installation.

4. Solparasoll

De finns idag i många olika modeller och storlekar, de är lätta att justera efter solens läge och är perfekta för den som inte vill eller inte kan bygga permanenta installationer utan att behöva ge avkall på stabiliteten.

Nackdelarna med parasoll är deras instabilitet, vilka kräver en stadig bas, och att de är värdelösa i blåsiga förhållanden.

5. Motoriserade markiser

Dessa markiser är användbara inte bara för att skugga utsidan av våra hem, utan även insidan. De är särskilt perfekta för de rum som vetter mot söder, som får mycket sol på sommaren och som sannolikt värms upp mycket, förutsatt att det finns en tillräckligt stor altan, balkong eller innergård utanför dem. Du kan enkelt rulla tillbaka den när den inte behövs och du kan justera skuggningen för att passa de specifika behoven.

Nackdelarna är den permanenta installationen, som är omöjlig under vissa omständigheter, och även behovet av att dra in den när det inte finns något behov och vid ogynnsamma väderförhållanden, som skulle kunna förstöra dem.

Har du redan bestämt dig för vilket alternativ som ska skydda din trädgård från solen?

Advertisement