Buskpioner: 7 användbara tips för att odla en evig och ädel växt

av Hilda Maria Morgan

14 April 2023

Buskpioner: 7 användbara tips för att odla en evig och ädel växt
Advertisement

Rustika, starka och motståndskraftiga, med enorma blommor fulla av kronblad som är som en triumf av frodiga färger, att beundra under en kort men härlig period: det är pionernas skönhet, blommorna hedras i österländska kulturer som en symbol för det adliga och raffinerade. Särskilt de buskartade är de mest eftertraktade, det är växter som växer långsamt men som kan leva i hundratals år.

Det finns många sorter, ofta med extremt poetiska namn, som har sina rötter i mytologi och kinesisk litteratur, ursprungslandet. Om de placeras på rätt plats behöver de inte särskilt mycket omvårdnad för att växa och blomstra, men det finns alltid ett behov att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Mto3/Reddit

Mto3/Reddit

  • Exponering för solen: det här är växter som älskar fullt solljus, men med viss omsorg. Faktum är att om du bor på en plats där det är väldigt varmt och solen skiner ner mot marken, är det bäst att det finns ett träd med en trädkrona som är tillräckligt hög för att skydda växterna under de varmaste timmarna, för att få blomningen att vara längre. I synnerhet är det dock lämpligt att plantera dem vid foten av lövträd.
  • Klimat: en annan viktig försiktighetsåtgärd är att hålla den skyddad från vinden. När detta är garanterat kommer pionerna att klara även några få toppar av värme eller kyla. Faktum är att det uppskattas att de också tolererar temperaturer som når -15 °.
  • Jord: pioner föredrar färsk och rik jord och helst ett neutralt pH. Men om din jord är lätt alkalisk eller lätt sur bör det inte vara några problem, förutsatt att det i alla fall är ett väldränerat underlag, för att undvika vattenstagnation.
Advertisement
olafgriswold/Reddit

olafgriswold/Reddit

  • Bevattning: de måste vattnas regelbundet, alltid vid rötterna, under perioder av torka (ungefär ett par gånger i veckan, vanligtvis inte mer), när jorden börjar torka ut. Ju större de är, desto mindre ofta behöver de vattnas.
  • Beskärning: det är inte mycket som behöver göras, i själva verket är det bara de vissna och kala blommorna som behöver tas bort, med vassa saxar och steriliserade blad.
  • Gödselmedel: ett balanserad kväve-kalium-fosfor-gödsel rekommenderas generellt, vilket appliceras på våren (70 gram per kvadratmeter). Det rekommenderas också alltid att blanda det med väldigt lite kompost, utan att överdriva.
Creativo

Creativo

Buskpioner kan också odlas i kruka, även om odling i öppen mark är att föredra. När det gäller krukor, välj en som är tillräckligt stor, och kom ihåg att eventuella transplantationer måste utföras på hösten (eller till och med vintern), under den vilande perioden för exemplaren.

Har du redan odlat dessa växter hemma?

Advertisement