Vinn kampen mot de ständigt smutsiga golvlisterna med ett enkelt trick

av Hilda Maria Morgan

09 April 2023

Vinn kampen mot de ständigt smutsiga golvlisterna med ett enkelt trick
Advertisement

Vi städar hyllor, bokhyllor, kanske till och med väggarna, och en stor del av damm, smuts och rengöringsmedel som sprayas faller eller droppar ner och lägger sig inte bara på golvet, utan också lite innan, på golvlisterna. De sticker ut minimalt, men erbjuder dock en bekväm bädd för riktigt mycket smuts, som kanske till och med blandas med djurhår, hår och vem vet vad mer.

När vi städar golvet snabbt hinner vi inte alltid – eller kommer inte ihåg – att ta hand om även de där små ytorna som löper runt i rummen, men de gånger vi går för att ta bort smutsen inser vi hur stor skillnad det gör. För att ta hand om denna ofta förbisedda detalj är det bekvämaste sättet att använda en kraftfull dammsugare, om den är utrustad med ett lämpligt munstycke. Men om det tillbehöret saknas, eller om smutsen måste gnidas bort, hur gör man då? Det finns ett enkelt knep att alltid ha i åtanke.

Advertisement
PrsnPersuasion/Reddit

PrsnPersuasion/Reddit

Det handlar om att använda, eller ännu hellre återanvända, sköljmedelsbladen från torktumlaren. De är tillräckligt resistenta för att inte gå sönder eller skrynklas direkt när du sveper dem över ytan du rengör, och de är fantastiska på att fånga upp damm och smuts, precis som vissa mikrofiberdukar eller dammdukar. Dessutom är de parfymerade och lämnar en behaglig doft i huset.

Vi skrev "återanvända", därför att för att undvika onödigt avfall är det bäst att använda blad som redan har genomgått en eller två, som mest, torkcykler i torktumlaren. Efter en liknande användning kanske de inte doftar lika mycket som de gjorde från början, men de är fortfarande intakta och helt lämpliga för att damma av. Och vi kommer inte behöva fundera en extra gång på om vi ska slänga dem eller ej när de äntligen blir smutsiga i kontakt med golvlisterna.

Advertisement
AncientAstronaut88/Reddit

AncientAstronaut88/Reddit

Så efter att ha tömt torktumlaren skadar det inte att ta för vana att förvara bladen i någon behållare, redo att användas för sådana här sysslor. En ytterligare fördel som de erbjuder vid rengöring av golvlisterna är att när vi gnider dem på dem lämnar de resterna av produkten de är impregnerade med på ytan, så att damm och smuts inte bildas på nytt så snabbt.

Om det finns ingrodd smuts eller speciella fläckar kan sköljmedelsbladen också användas som trasor, blötlägg dem i ett avfettningsmedel (eller till och med vinägerbaserade gör det själv-produkter). Sedan, efter att du återställt den ursprungliga färgen på golvlisten, kan du helt enkelt bara torka av med torra sköljmedelsblad en gång i månaden eller mindre ofta, så kommer de alltid att vara i perfekt skick!

Advertisement