Rengör alltid mattor med bikarbonat med denna idiotsäkra metod

av Hilda Maria Morgan

08 April 2023

Rengör alltid mattor med bikarbonat med denna idiotsäkra metod
Advertisement

Mattor är perfekta inredningselement för att ge värme och lägga till personlighet till våra hem, men tyvärr är de också områden där ansamling av smuts är dagens ordning. Faktum är att dessa tyger kommer i daglig kontakt med fötter, tofflor, husdjur och, om vi går runt i huset utan att ta av oss skorna, även med skosulorna som är smutsiga från kontakten med marken utomhus. Resultatet är att damm, ludd, hår, skräp och fläckar från oavsiktligt tappad mat och dryck ofta samlas på våra mattor.

Av denna anledning är det ännu viktigare att sköta rengöringen genom att börja med regelbunden passage av dammsugaren. Men hur kan vi säkerställa att våra mattor alltid är rena och väldoftande utan att arbeta för hårt? Även i det här fallet kommer bikarbonat till vår räddning, låt oss ta reda på hur tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

Nedan listar vi alla steg för att få perfekt rena och parfymerade mattor med bikarbonat:

  • Ta först bort föremål och möbler från mattan och dammsug noggrant för att få bort så mycket damm och smuts som möjligt.
  • Synliga fläckar måste förbehandlas separat; om du kan bli av med dem när de är nya är de lättare att få bort dem helt. Behandlingen varierar beroende på typen av fläck: fettfläckar måste strös med bikarbonat efter att eventuella fasta rester avlägsnats. Efter en tid på minst 3 timmar före dammsugning; för fläckar från drycker eller icke-fet mat, efter att ha tagit bort eventuella fasta rester, strö över bikarbonat och täck med en fuktig handduk, låt verka i flera timmar (även över natten) och dammsug.
  • Strö över hela ytan med rikligt med bikarbonat och fukta genom att spraya med kallt vatten.
  • Gnugga mattan med en nylonfibersvamp i endast en riktning, sedan i 90 grader från föregående riktning. Detta gör att bikarbonatet tränger djupt in i tyget.
  • Ta bort överskottet med gamla handdukar eller trasor och låt mattan lufttorka utan att gå eller lägga något på den.
  • När mattan är torr kan du dammsuga upp eventuell bikarbonat som fastnat i tyget. Mattan blir som ny!

Vi rekommenderar att du upprepar denna operation en gång i månaden eller när du märker att din matta har en matt färg eller är fläckig. Om du däremot bara vill deodorisera den räcker det att strö över den rikligt med bikarbonat och låta det verka i minst 15 minuter (om dofterna är mycket starka, även över natten) innan du dammsuger.

Nu har du inga fler ursäkter för att inte rengöra dina mattor!

Advertisement