Trä och natur: låt dig inspireras av dessa 10 projekt för ditt hem

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2023

Trä och natur: låt dig inspireras av dessa 10 projekt för ditt hem
Advertisement

Allt fler väljer att flytta ut från staden för att bo mitt i naturen, för att återfå en hälsosammare livsstil i mer mänsklig skala, samt för att njuta av lite lugn och ro på landsbygden. Det finns oändliga möjligheter att bygga hus mitt i naturen och den gemensamma nämnaren i dessa fall är helt klart trä, ett mycket användbart, mångsidigt och effektfullt material.

Om du helt enkelt vill infoga trädetaljer i renoveringen av ditt hem eller om du har det ambitiösa projektet att bygga ett hus mitt i naturen, kommer du säkert att leta efter idéer för förverkligandet av ditt drömhem. Nedan föreslår vi 10 exempel på underbara hus i skogen och deras förtjusande trädetaljer.

Advertisement

1. Fönsterluckor

När det kommer till trädetaljer är det första man tänker på fönsterluckorna; även om de idag även finns i aluminium och plast, vilket säkert är mer praktiskt ur underhållssynpunkt, har träluckorna alltid sin charm. Perfekt för ett hus i skogen!

Advertisement

2. Veranda

Vi är fortfarande kvar utanför huset, vad sägs om en fin träveranda för att skydda ingången?

3. Kontinuitet mellan det externa/interna

Om du vill ha en symbiotisk relation med naturen och letar efter ett sätt att ge kontinuitet mellan inomhus och utomhus, är detta den perfekta lösningen för dig: en helglasad vägg med utsikt över en träveranda och sedan gräsmattan. Perfekt för ett vardagsrum som värms upp med en öppen spis eller en vedspis.

4. Köket

Vad sägs om ett tak med synliga takbjälkar och ett underbart gammalt obehandlat träbord till köket? Tillsammans med modernare möbler kommer de att ge dig den perfekta blandningen mellan gammalt och nytt!

5. Vardagsrummet

För ett ännu mer välkomnande vardagsrum föreslår vi att du kombinerar de synliga bjälkarna i taket med parketten på golvet och leker med trä i tillbehören som ljuskronor, bord, korgar för trä, skåp.

Advertisement

6. Trä och murverk

För en perfekt kombination av natur och mänskligt ingripande, vad sägs om att sätta in trädetaljer i murade väggar? Tillsammans med dörrar och parkett hjälper de till att värma upp miljön. Om du har en övervåning kan du lätta upp effekten genom att byta ut murverket med en trätrappa.

7. Sovrum

Även i sovrummet kan du välja att möblera med trä, vilket omedelbart skapar en varmare och mer avkopplande atmosfär. Du kan till exempel välja att leka med kontrasten mellan träplankor, med en kanske lite rustik look, och väggarnas vithet.

Advertisement

8. Sänggavel

Vad tycks istället om att skapa en trävägg, kanske för att använda som sänggavel till sängen? Det blir dekorativt utan att vara för påträngande.

9. Matsal

Vad är godare än att äta lunch i en naturlig miljö? En ljus matsal tack vare de stora fönstren och trädetaljerna hjälper dig att njuta av dina måltider på bästa sätt.

Advertisement

10. Badrum

Även ett badrum kan dra nytta av närvaron av trä och blir omedelbart ett trevligt rum. Om du inte vill överdriva med parkett eller träväggar, kanske duschens väggar kan vara i trä för att skapa en finsk bastueffekt, och vad sägs om ett handfat i trä? Utsökt eller hur?

Letar du redan efter rätt plats för ditt trähus mitt i naturen?

Advertisement