Skapa ordning och reda i hemmet: 3 saker vi har svårt för att skilja oss från men som vi borde göra oss av med

av Hilda Maria Morgan

28 Mars 2023

Skapa ordning och reda i hemmet: 3 saker vi har svårt för att skilja oss från men som vi borde göra oss av med
Advertisement

Om vi ​​tänker på fallenheten för ordning och reda kan vi dela in människor i två breda kategorier: de ordningsamma och de stökiga. Var och en av de två grupperna delas i sin tur in i gradvis mindre grupper, beroende på var och ens specifika egenskaper, men det finns en sak gemensamt som alla som tillhör båda de två makrokategorierna har gemensamt.

När det gäller stökiga personer är den gemensamma nämnaren vanan att sprida föremål runt sig och skjuta upp ögonblick då man ställer tillbaka allt på dess rätta plats i huset. En annan gemensam nämnare är den mer eller mindre påtagliga tendensen att samla på sig saker, och motståndet att skilja sig från sina föremål, även från gamla och sådana som inte längre används.

Det finns 3 föremål som varje stökig person ständigt kämpar för att göra sig av med, vi listar dem i den här artikeln.

Advertisement

1. Barnens konstverk

1. Barnens konstverk

Creativo

Varje förälder vet hur svårt det är att skiljas från sina barns konstverk. Ofta är teckningar, skulpturer och tryck en gåva som våra barn har tagit med sig till oss ​​från skolan eller från mor- eller farföräldrarnas hem eller kanske påminner de oss om de sorglösa dagarna som de tillbringade när de skapade dem. Att behålla dem alla kan dock leda till för mycket ackumulering vilket oundvikligen skapar ännu mer röra.

Det är inte nödvändigt att kasta allt: det räcker att bara behålla de mest betydelsefulla verken, de som du har ett särskilt band med eller som väcker specifika, trevliga minnen. Du skulle kunna hitta ett elegant och kreativt sätt att förvara dem på, kanske i en dekorerad låda eller plastbehållare.

Advertisement

2. Leksaker

2. Leksaker

Creativo

På tal om barn, leksaker är ett annat viktigt bidrag för att skapa och upprätthålla oordning. Det finns många tillfällen när barnen får nya leksaker från föräldrar, mor- och farföräldrar, farbröder, mostrar, vänner och släktingar och om föräldrarna inte gör ett urval finns det en risk att det snart blir översvämning i husets alla rum. Av denna anledning är det viktigt att regelbundet kontrollera våra barns lekrum, välja de leksaker de fortfarande använder och göra oss av med de som blivit inaktuella.

Om du inte har något emot att slänga allt kan du välja att dela upp de kasserade leksakerna i 3 grupper:

  • trasiga leksaker, avsedda för soporna eller, om möjligt, för återvinning;
  • leksaker som är mycket använda men fortfarande i gott skick, som du kan ge till någon förskola eller förening som sysslar med barn;
  • lite eller oanvända leksaker, som är i mycket gott skick, som kan säljas vidare.

Dina barn kommer att bli lyckligare med mindre!

3. Kläder

3. Kläder

Creativo

Låt oss slutligen avsluta med en stor ackumuleringsklassiker: kläder. Vi är säkra på att även den ordningsammaste personen kan, bland kläderna i sin garderob, hitta några plagg som hen inte har burit på flera år men som hen bara inte kan göra sig av med.

Garderober är det första som vi bör ta hand om när vi bestämmer oss för att göra i ordning, eftersom de gör att vi kan städa snabbt och bli av med många överflödiga saker, vilket i sin tur ger oss rätt energi för att fortsätta med de mer tröttsamma operationerna. Faktum är att det ofta händer att man samlar på sig kläder, speciellt om vi älskar att ständigt köpa nya kläder, eftersom vi helt enkelt glömmer vad vi har och vad som passar oss. Dessutom är många gamla kläder starkt känslomässigt laddade och vi fortsätter ofta att behålla dem trots att de inte längre passar oss, i ett fåfängt hopp om att kunna börja använda dem igen någon dag. Det bästa sättet för att lätta upp är istället att börja med att slänga just de där plaggen, det kommer att göra resten av resan mycket lättare.

Hjälpfulla tips

Hjälpfulla tips

Creativo

Till sist lämnar vi några små användbara tips för en lyckad städning:

  • om du kämpar för att släppa taget om något speciellt föremål, fråga dig själv varför det är så; vanligtvis är orsakerna 3: pengar, skuld och känslomässig anknytning. Att identifiera orsaken hjälper dig att hitta lösningen;
  • ta dig regelbundet lite tid att inventera i vad du har hemma; på så sätt slipper du känna dig liten inför den enorma uppgiften att ordna upp allt på en gång, som inför en flytt;
  • medan du städar, fokusera på kvaliteten på det du förvarar snarare än mängden av det du slänger: kom ihåg att genom att slänga trasiga eller oanvända föremål ger du mer utrymme åt allt du tycker om, som är användbart och som gör dig glad.

Redo att bli av med oredan?

Advertisement