Kreativ påsk: 8 fantastiska idéer för att dekorera ägg med decoupage

av Hilda Maria Morgan

01 April 2023

Kreativ påsk: 8 fantastiska idéer för att dekorera ägg med decoupage
Advertisement

Att dekorera ägg under påsken är en av de roligaste och populäraste traditionella aktiviteterna. Det är ett pyssel som ofta görs för att dekorera hemmet eller till och med bara för att underhålla barnen och erbjuda dem en kreativ aktivitet. Plast- eller polystyrenägg används vanligtvis och i de flesta fall finns det en tendens att måla dem med tempera- eller akrylfärger.

För de som inte är vana vid att måla och rita kan det dock betyda att äggen kan bli en enda röra. En alternativ och ganska enkel teknik är decoupage, som också används flitigt under andra omständigheter. Tekniken består av att dekorera äggen genom att applicera papper, tyg eller bitar av dessa, med pensel och vinyllim, för att få effekten av ett tryck.

Vi har samlat en serie idéer nedan för att använda denna teknik på ett originellt sätt och göra underbara ägg.

Advertisement

Realistiska illustrationer av växter och djur är ofta de mest populära. För att återskapa dem, klippa ut dem ur decoupagepapper, dekorerade servetter eller andra material och applicera dem med vinyllim, det är ett bra sätt att skapa mycket raffinerade mönster på äggen.

Advertisement

Genom att klippa ut motiven kan du välja något roligare och mindre realistiskt, som illustrerade kaniner som är bland de ämnen som barnen uppskattar mest.

För mer originella och konstnärliga ägg kan en utmärkt idé vara att göra en bas med tidningspapper och, när de torkat, applicera andra ämnen ovanpå dem. Färgglada blommor skapar till exempel en riktigt fin kontrast.

Samma projekt som vi pratade om ovan, och som består av att klippa ut roliga illustrerade subjekt som kaniner och kycklingar, kan göras på en redan färgad bas istället för på en neutral eller vit bas.

Efter att ha applicerat tidningsark eller papper med ord tryckta på, kan alternativet till att applicera andra tryck vara att lägga till detaljer som snöre, blommor, band, gräs eller halm.

Advertisement

Ett annat stort måste är ägg inklädda med färgat tyg. I det här fallet kan du verkligen unna dig det val av tyg och mönster som du gillar bäst.

Och för musikälskare. Varför inte klippa ut och applicera noter på en vit bas. Resultatet blir spektakulärt och mycket originellt.

Advertisement

Slutligen, för en mer klassisk effekt och ett särskilt elegant resultat, som påminner om porslin med tryck, applicera illustrationer som simulerar fresker eller målningar på den vita basen, efter att noggrant och exakt klippt ut dem.

Vilka av dessa påskäggsvarianter skulle du vilja göra omedelbart?

Advertisement