Påskljus: 10 idéer för att skapa förtrollande ljus med DIY

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2023

Påskljus: 10 idéer för att skapa förtrollande ljus med DIY
Advertisement

Att tända ett ljus för att pynta hemmet, under en lunch eller middag, eller till och med bara i samband med en högtid, är alltid en stämningsfull och mysig gest som gör mycket för att skapa den rätta atmosfären i samband med någon högtid eller viktig händelse. Även vid påsk kan vi skapa ljus som påminner om de teman och pynt som är typiska för denna högtid, genom att skapa dem med våra egna händer eller välja de bästa materialen för att dekorera färdiga ljus.

Ägg är alltid medelpunkter, men inte bara: blommor och naturliga detaljer är nästan nödvändiga vid påsk, en högtid om återfödelsen som sammanfaller med naturens återuppvaknande. Nedan följer några idéer att ta inspiration ifrån.

Advertisement

Om du använder ägg, riktiga eller - lite enklare - tomma plastägg, kan du skapa formar för att modellera ljus på ett enkelt sätt. Det finns också speciella modeller i silikon, även dekorerade, just för att skapa stearinljus i valfri färg.

Advertisement
sugarspiceandglitter.com

sugarspiceandglitter.com

När du väl har skapat dem måste du tänka på hur du ska placera dem, en äggkartong kan vara en god idé. Men det finns också äggkoppar i keramik som är spektakulära för liknande dekorationer.

När du skapar ditt ljus kan du utöver att bestämma dig för att lägga till färgämnen för att färga stearinet, också överväga att dekorera utsidan av ljuset med glitter, klistermärken, metalliska prickar och så vidare.

Tutorial via lilyardor.com

Tutorial via lilyardor.com

I formar eller i äggskal där endast toppen tagits bort, kan du skapa ett ljus med ett avgjort modernt utseende: en bas av cement och sedan stearinet ovanpå.

Tutorial via homebakedbliss.com

Tutorial via homebakedbliss.com

Äggkartongen är perfekt som bas för enkla och rustika bordsdekorationer. Har du balkong eller trädgård räcker det med några löv, pappersremsor och prästkragar för att pryda det hela.

Advertisement

Har du pressade blommor som du gjort till något projekt? Du kan använda dem till påskljusen, även äggformade ljus!

Och även om du helt enkelt fyller botten av ett äggskal med stearin, med veken i mitten, kan du skapa supersöta ljus. Det blir ännu finare om du färgar dem och, om du vill, kan du också använda några droppar av en valfri eterisk olja (eller till och med kryddor) för att ge dem en unik doft.

För att färga ljusen kan du lösa upp lite karamellfärg eller till och med kritor i det varma stearinet.

Advertisement

Har du bara vanliga ljus? Oroa dig inte, du kan vira in dem med snöre, hänga på dem former som påminner om påsken, som en kanin eller en duva i vilket material som helst, och kanske lägga till några blommor.

Och om du har vanliga ljusbehållare och skålar är det bara att omge dem med blommor och temadekorationer för högtiden i fråga.

Advertisement

En enkel och trevlig idé är också att omge ljusets botten med sammanflätade kvistar, för att bilda ett bo, och sedan dekorera det med små ägg (låtsas, äkta, i choklad... Som du vill) och några blad eller blommor (även de som är verkliga eller låtsas).

Glad påsk!

Advertisement