Vertikalt utrymme: 11 idéer för att hitta en plats för växter i trädgården eller på balkongen

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2023

Vertikalt utrymme: 11 idéer för att hitta en plats för växter i trädgården eller på balkongen
Advertisement

Det vore trevligt att kunna gå ut från huset och alltid direkt bli omgiven av en glänta, en liten skog, bland tusen blommor och dofter. Kort sagt, det vore idealiskt att alltid ha mycket natur nära oss, men ofta har vi inte särskilt mycket utrymme. Det betyder dock inte att man inte skulle kunna njuta av ett grönt hörn även om balkongen och trädgården var små. Faktum är att om ytan på marken saknas, kan utrymme förmodligen återvinnas genom att man tänker vertikalt.

Alltså kan planteringskärl som är byggda nära husets väggar eller längs trädgårdens gränser, liksom de upphöjda rabatterna som löper längs en allé eller ett staket, erbjuda möjligheten att iscensätta bedårande arrangemang även på små utrymmen. Inspireras av idéerna nedan.

Ett rejält nät som lutar mot väggen eller staketet, och sedan planteringskärl eller krukor som fyller det. Lite som perforerade paneler, fast i en grön melodi, för att skapa en liten, vertikal trädgård.

Advertisement

Istället för ett nät kan du också kunna skapa ett stöd som fästs direkt på väggen, av trä. Det kan byggas med lastpallar, trä hämtat från byggvaruhus, eller också med en sängbotten med träribbor. Du kan lämna träet i sin naturliga färg eller måla det så som du föredrar, för att harmonisera med krukorna och färgerna på den omgivande inredningen.

En annan idé för stöd att hänga krukor på: skenor, precis som du ser i en viss typ av inredning för att utrusta köksväggarna, arbetsrummet/kontoret eller hemmaverkstaden.

Genom att skapa en ram med trä kan du fylla den med nät som de som används till staket, rejält sträckta. Du kan sedan lägga till terrakottakrukor och på så sätt fylla nätet med växter.

Även smide lämpar sig för att skapa konstnärliga stöd för att fästas på väggen, för att sedan hänga krukor och planteringskärl.

Advertisement

Ibland finns utrymmet för att skapa ett grönområde bara längs husets väggar eller gränsen till innergården eller trädgården, och att utnyttja allt vertikalt utrymme kan därför innebära att man monterar långa hyllor och sedan några fribärande stöd upptill, till exempel en gammal stege, från vilken hängande korgar med hängande växter kan hänga.

De gröna väggarna används ibland för att skapa skugga, alltså skulle odlande av vinrankor som har sina ”fötter” i stora krukor precis in vid huset – men också på en balkong – och sedan utvecklades längs spaljéer som fungerade som ett tält, vara en idé att överväga.

Advertisement

Fortfarande med tanke på begränsade utomhusutrymmen är upphöjda rabatter mycket bekväma: de placerar växterna på en höjd som är lättare att hantera när beskärnings-, gödslings- och rensningsarbeten måste utföras, och de hjälper också till att hålla marken friare, så att man kan gå på den utan problem.

De kunde till och med rymma sittplatser, dessa långa, smala och upphöjda rabatter!

Advertisement

I dessa områden vore det trevligt att varva växter som blir högre med andra som fyller i under.

Och om du verkligen bara hade en kvadrat av utrymme, som lätt blir ett utomhusförråd för sällan använda föremål, kan ett planteringskärl i trä på flera plan vara hysa en miniträdgård: det blir mycket trevligare att se!

Har du redan skapat "vertikala" trädgårdar och rabatter?

Advertisement