Träskivor: 4 kreativa idéer för att förvandla dem till vackra dekorativa föremål

av Hilda Maria Morgan

27 Mars 2023

Träskivor: 4 kreativa idéer för att förvandla dem till vackra dekorativa föremål
Advertisement

Träskivor är ett billigt gör det själv-material och är lättillgängliga i vilken välutrustad hobbybutik som helst.

Vid första anblick kan de verka som ett ganska neutralt element, som man inte kan få ut så mycket av. Istället är de en otrolig resurs och en oanad källa till idéer som kan utvecklas kreativt för att skapa dekorationer, föremål och inredningstillbehör av alla de slag.

Nedan visar vi dig några av de idéer som du skulle kunna förverkliga på ett ganska enkelt sätt, genom att efterlikna eller anpassa efter dina behov och din smak.

via Creativo/Facebook

Advertisement

1. Glasunderlägg

1. Glasunderlägg

Creativo/Facebook

För fantastiska glasunderlägg behöver du bara, förutom träskivorna, mallar, akrylfärger med en svamp och vinyllim med en pensel. Dekorera varje skiva som du vill, använd stenciler och akrylfärg och skapa de mönster du föredrar. Låt torka och för sedan ett lager vinyllim på skivans yta som, när den väl är torr, förvandlas till en glansig och vattentät patina som förseglar och skyddar bilden.

Advertisement

2. Underlägg till tekannan

2. Underlägg till tekannan

Creativo/Facebook

Om du vill göra ett vackert underlägg till tekannan, ta träskivorna och sätt ihop dem så att den får formen av en blomma. För att fästa dem mot varandra och hålla ihop dem, använd varmt lim, applicera det på kanterna som vidrör varandra. Knyt sedan ett snöre runt den yttre kanten som om det skulle bilda en omkrets. Dekorera ytan på blomman med akrylfärg och stenciler, som tidigare illustrerats för glasunderläggen. Slutligen, för ett lager med vinyllim över ytan och efter att ha låtit det torka är ditt underlägg redo att användas.

3. Servetthållare

3. Servetthållare

Creativo/Facebook

Att skapa en mycket originell och funktionell servetthållare är också ganska enkelt. Skär itu en träskiva på mitten med en bågfil så att du får två halvmånar som är identiska i storlek. Fixera dem i mitten av en annan skiva som fungerar som en bas, så att de är vinkelräta mot den och parallella med varandra. Dekorera sedan efter önskemål med schabloner, akryl och vinyllim.

4. Små tavlor

4. Små tavlor

Creativo/Facebook

Och med träskivorna kan du till och med göra pittoreska små tavlor med ett foto som limmas fast på dem. Ta fotot som du har skrivit ut på papper och som du vill ha på träskivan och klipp ut det till samma storlek som träskivan, så att huvudmotivet hamnar i mitten. Sprid ut ett lager vinyllim både på skivans yta och på fotot och limma fast fotot på skivan med bilden nedåt i kontakt med träskivans yta. Låt det torka och börja sedan, med en svamp indränkt i vatten, blöta ytskiktet på träskivan. En sorts film kommer att skapas som du tar bort tills du ser bilden av fotot på träskivan.

För att klargöra eventuella tvivel om de olika stegen i de beskrivna procedurerna kan du ta en titt på videon nedan.

Advertisement