Magnolia soulangeana: upptäcka blomman som förebådar våren

av Hilda Maria Morgan

23 Mars 2023

Magnolia soulangeana: upptäcka blomman som förebådar våren
Advertisement

När vi talar om magnolia hänvisar vi generellt sett till m. grandiflora, ett stort träd med stora vita blommor med en omisskännlig doft. Ofta kommer man dock att tänka på en annan blomma, den bägarformade, rosa och lila-aktiga: det är Magnolia × soulangeana. Det är ett litet träd eller en stor buske som verkligen vet hur man gör för att dra uppmärksamheten till sig när vintern fortfarande har de många andra prydnadsväxterna i trädgården under sitt grepp.

Denna typ av magnolia föddes från hybridiseringen, på 1800-talet, av två kinesiska sorter (magnolia liliflora och magnolia denudata): den resulterande plantan är ett träd av stort prydnadsvärde, som växer långsamt och först (i slutet av vintern, ibland så tidigt som i februari) fylls den med pråliga bägarformade blommor med nyanser som sträcker sig från lila till mycket ljusrosa till vitt, för att sedan få lövfällande blad som är ovala och stora. Ta reda på mer om denna vackra växt.

Advertisement

Innebörden av magnoliablomman

Innebörden av magnoliablomman

todd6739/Reddit

De är ganska resistenta växter och kan anpassa sig till olika klimat, och i själva verket tillskrivs deras blommor, bland annat, innebörden av uthållighet. Återigen sägs de representera evigheten, ett långt liv (blommorna stannar kvar i cirka tre veckor), och framför allt renhet, ädelhet och värdighet.

Advertisement

Hur man tar hand om Magnolia × soulangeana

Hur man tar hand om Magnolia × soulangeana

Creativo

  • Exponering: de bör placeras på ljusa platser, med utrymme runt omkring dem så att de kan växa och inga växter som blockerar ljuset från närområdet, men utan att direkt träffas av solstrålarna – speciellt under de varma perioderna på året. De tål inte heller kalla drag bra. Eftersom de har ett ömtåligt rotsystem är det bra att omedelbart plantera dem på den punkt i trädgården där de alltid kommer att stå kvar, utan att låta dem genomgå omplantering.
  • Jord: de behöver en något sur jord (även om de tål en lätt alkalisk jord), med torv och väl gödslad med mogen gödsel innan den planteras. Det får inte finnas någon vattenstagnation, men jorden ska ändå kunna hålla fukt (som när den blandas med torv).
  • Bevattning: de måste vattnas noggrant under det första året och upp till det tredje. Speciellt under de varma månaderna även ett par gånger i veckan. Sedan blir de autonoma. Det kommer att vara nödvändigt att ingripa endast om växten visar tecken på att den lider under perioder av långvarig torka.
  • Beskärning: de bör aldrig beskäras, eftersom varje snitt tar lång tid på sig att läka, och om du överdriver med beskärning, särskilt om de är unga, kan de dö. När de är små kan de behöva stöd för som förhindrar att stammen böjas eller går sönder på grund av vindbyar.

Skulle du vilja kunna beundra denna växt i din trädgård?

Advertisement