14 geniala tvättråd att komma ihåg varje gång du laddar tvättmaskinen

av Hilda Maria Morgan

19 Mars 2023

14 geniala tvättråd att komma ihåg varje gång du laddar tvättmaskinen
Advertisement

Att tvätta kan ibland vara en ganska arbetsam sysselsättning, särskilt när familjen är stor och klädbytena sker ofta. Dåligt underhåll, felaktig användning av tvättmedel eller fel i tvättmedlen som används, att ladda tvättmaskinen felaktigt, långa torktider eller svårigheter att få bort skrynklor vid strykning är bara några exempel på hur tvätten kan bli en hinderbana.

Av denna anledning är det viktigt att ha några enkla knep i åtanke, som gör att vi kan minskatvätt- eller torktider, undvika skador på plaggen, garantera dem en längre livslängd och använda alla nödvändiga produkter på rätt sätt och i rätt mängd. Låt oss ta reda på 14 knep som gör din tvätt-tid till en trevlig aktivitet.

Advertisement

1. Tvättmedel

1. Tvättmedel

Creativo

 • Rengöring: för att tvätten ska rengöras ordentligt är det viktigt att se till att tvättmaskinen alltid är ren, genom att utföra en tom tvätt på en hög temperatur minst en gång i månaden med ett glas bikarbonat eller vit vinäger direkt i tvättmaskinen.
 • Gör det själv-tvättmedel: att göra ditt eget tvättmedel kan vara ett sätt att både spara pengar genom användandet av vanliga ingredienser, och att minska miljöpåverkan och se till att våra kläder rengörs ordentligt utan att skadas av alltför aggressiva kemiska komponenter. Du kan göra flytande eller pulvertvättmedel med hjälp av bikarbonat och tvättsoda, men även av vit vinäger och Marseille-tvål.
 • Blekmedel: för att bleka vita plagg kan du ersätta blekmedel med natriumperkarbonat, vilket också gör tvätten mjukare när den tvättas med hårt vatten.
 • Sköljmedel: sköljmedel kan istället ersättas med naturliga ingredienser som citronsyra, bikarbonat eller vit vinäger, som också tar bort dålig lukt från tvätten.
Advertisement

2. Torkning

2. Torkning

Creativo

 • Anti-skrynkelspray: om du vill undvika att stryka dina kläder kan du göra en anti-skrynkelspray med hårbalsam, vit vinäger och vatten och spraya det på kläderna under tiden de torkar.
 • Ullbollar: för att påskynda torktiden kan du placera in ullbollar i torktumlaren; naturliga och allergivänliga, de hjälper till att spara tid och pengar och kan återanvändas i månader. Alternativt kan du också lägga in en mjuk, torr handduk i torktumlaren.
 • Dubbelcentrifugering: en annan användbar hjälp för att minska torktiden, särskilt om du inte har en torktumlare och du måste torka din tvätt hemma, är att göra en dubbelcentrifugering i slutet av tvätten. På så sätt kommer kläderna att bli av med mer fukt innan de tas ut ur tvättmaskinen.

3. Återvinning

3. Återvinning

Creativo

Det finns många återvinningsidéer för tvättmaskinsprodukter. Vi listar 3 nedan för att inspirera dig:

 • Udda strumpor: hur många gånger har man inte tappat bort en av strumporna i ett strumppar i tvättmaskinen? Istället för att slänga dem kan udda strumpor få ett nytt liv. Du kan till exempel använda dem som handskar och använda dem för att damma av möblerna snabbare, eller så kan du göra gosedjur till dina barn.
 • Tomma flaskor: tomma flaskor med tvättmedel kan återanvändas som vattenkannor till dina växter.
 • Sköljmedel: när sköljmedlet tar slut är det vanligtvis lite kvar i botten av behållaren. För att dra nytta av resten kan du skära ut remsor av trasor och lägga dem på botten av den tomma flaskan, så att de samlar upp resterande sköljmedel. Använd remsorna i torktumlaren för att säkerställa en bestående doft på din rena tvätt.

4. Organisation

 • Statisk elektricitet: för att minska statisk elektricitet i torktumlaren, gör en boll av aluminiumfolie och placera den i trumman.
 • Tvättkorgar: om du har tillräckligt med utrymme kan du dela upp tvätten i flera korgar för att underlätta sorteringsögonblicket. Du kan också placera din tvättmaskin på en piedestal, så att du har tillräckligt med utrymme under för att sätta in de tvättkorgarna med smutstvätt.
 • Tvättställ: välj ett väggmonterat tvättställ, det tar mindre plats och kan fällas upp mot väggen när det inte används. Det hjälper dig att hålla ditt hem snyggare.
 • Fläckar: det finns en metod för att ta bort varje fläck. För fläckar från till exempel choklad, mat, glass och andra organiska vätskor kan du använda Marseille-tvål. Vit vinäger rekommenderas istället för gräsfläckar, medan bikarbonat och salt är det bästa botemedlet mot fett- och oljefläckar.

Nu är det dags att tvätta!

Advertisement