Inget mer mögel och damm på böckerna: de botemedel du behöver känna till för att bevara dina skatter

av Hilda Maria Morgan

24 Mars 2023

Inget mer mögel och damm på böckerna: de botemedel du behöver känna till för att bevara dina skatter
Advertisement

Vilken bokhylla som helst, eller också bara en hylla fylld med böcker, är dammets favoritplats, där det kan samlas nästan ostört i veckor, månader eller till och med år. Och om det händer att hyllan eller bokhyllan i fråga står i ett fuktigt rum, så finns det också stor risk att mögel bildas på omslaget eller på böckernas sidor. Det kan uppträda som ljusa fläckar eller till och med som mörka prickar eller i värsta fall omfattande, generellt svartaktiga fläckar, ett tecken på att materialet håller på att ruttna.

I de allvarligaste fallen kan problemet lindras till en viss punkt, men i andra fall kan utmärkta resultat uppnås genom att tillgripa några mycket enkla metoder, som de som anges nedan.

Advertisement

Få stop på mögellukten

Få stop på mögellukten

isabellaong/Reddit

Det dyrbara hjälpmedlet, även i detta fall som i många andra där mögel behöver bekämpas, är natriumbikarbonat. Faktum är att om du vill försöka återställa en bok som har angripits av mögel, kan du prova att använda lite bikarbonat och en lufttät behållare.

Allt du behöver göra är att stoppa in boken i behållaren, tillsammans med en öppen skål eller ask fylld med bikarbonat. Du kan naturligtvis också helt enkelt hälla ganska generöst med bikarbonat i behållaren. Stäng sedan själva behållaren så att det inte kan komma in någon luft, och fortsätt att förvara boken där tills lukten har försvunnit. Detta kan ta en dag eller två, och i fallet med inbundna böcker kan det ta upp till en vecka.

Utifall att det inte bara finns mögellukt och några små fläckar, utan du skulle vilja få bort större mögelfläckar, kan du frysa in boken (i en lufttät påse) och sedan ta en trasa, blöta den lite med alkohol och sedan gnugga mot boken för att ta bort möglet. För att få den att torka snabbt, placera boken i solljuset, vilket också bekämpar mögelbildning. Om det inte är möjligt, ta dig tid att torka den med en hårtork.

Advertisement

Adjö till dammet

Adjö till dammet

Creativo

Det är aldrig trevligt att hantera en bok där damm har blommat ut, än mindre att bläddra i den och känna lukten av damm – för att inte tala om hur riskabelt det kan vara för allergiker. Så i verkligheten, även innan man vidtar åtgärder mot mögel, finns det en del damm.

Håll boken hårt i händerna, för att förhindra att dammet kryper in mellan sidorna kan du använda en dammduk eller en mjuk borste. Särskilt när det gäller tyget finns det de som föredrar att använda ett tort tyg, och de som istället bara fuktar det med väteperoxid med ett par droppar av en eterisk olja (tea tree oil är utmärkt mot mögel, men andra dofter kan fungerar också bra). Självklart är det viktigt att dammduken verkligen bara är lätt fuktig, och oavsett bör du förvara boken i solen eller torka den snabbt.

Redo att ta hand om dina böcker?

Advertisement