Naturlig rengöring av sandgolv: ingredienserna för ett optimalt resultat

av Hilda Maria Morgan

17 Mars 2023

Naturlig rengöring av sandgolv: ingredienserna för ett optimalt resultat
Advertisement

Ett av minnena som kommer upp när vi tänker tillbaka på våra mor- och farföräldrar är förvisso gånger när vi åkte till dem för att tillbringa en eftermiddag, en söndag eller kanske sommarlovet. Dofterna, färgerna och atmosfären i deras hus framkallar alltid behagliga känslor hos oss, men det finns något som vi säkert minnas med öm irritation: sandgolvet.

Kommer du ihåg hur svårt det var att hitta det som föll till marken? Många av oss har med säkerhet tillbringat timmar böjda över de kalejdoskopiska golven och letat efter örhängen, pennor, ringar, säkerhetsnålar, gem eller kulor!

Om du bor i ett äldre hus är chansen stor att du fortfarande har ett sådant golv; vet du hur dina mor- och farföräldrar städade dem? Naturliga medel ger utmärkta resultat även på sandgolv.

Advertisement
Creativo

Creativo

En grundläggande komponent att ta hänsyn till när man rengör denna typ av golv är dess känslighet: sand består i själva verket av rester av marmor och andra stenar som, hur långvariga och motståndskraftiga de än är, fortfarande kan skadas av alltför aggressiva kemiska medel, som sura ämnen. Så det är bäst att också vara uppmärksamma på vad som faller till golvet, se till att samla upp det och rengör ordentligt så snart som möjligt om det är produkter som fruktjuicer, tomat, vinäger eller anti-kalkprodukter som faller till golvet.

För rengöringen kan vi alltså använda oss av följande metoder:

  • Vatten: en enkel daglig avtorkning med en fuktig mopp hjälper att undvika fläckar på golvet och gör det enklare att rengöra varje vecka.
  • Alkohol: ett mycket användbart botemedel för att rengöra och polera sandgolv, använd alkohol genom att späda 2 matskedar i 5 liter kallt vatten för att undvika fläckar.
  • Neutral tvål: neutrala rengöringsmedel som Marseille-tvål är de mest lämpliga för rengöring av denna typ av golv, eftersom de rengör grundligt utan att vara överdrivet aggressiva mot ytan. En matsked tvål i en hink med varmt vatten räcker.
  • Natriumbikarbonat: en annan mycket lämplig produkt för rengöring och sanering av denna typ av golv, lös upp en matsked bikarbonat i vatten för att få perfekt rena ytor.
  • Vit vinäger: en sista produkt som är mycket lämplig för att polera sandgolv till perfektion, den är också utmärkt för att desinficera och eliminera dålig lukt. Använd alltid vit alkoholvinäger, som är mildare än vinäger, späd ut två matskedar i 5 liter vatten.

Vilket är ditt favoritmedel?

Advertisement