Odla orkidéer: få dem att växa friska, starka och vackra med dessa två metoder

av Hilda Maria Morgan

10 December 2022

Odla orkidéer: få dem att växa friska, starka och vackra med dessa två metoder
Advertisement

Orkidéer är bland de mest fascinerande växterna man kan odla: med sina fantastiska blommor ger de oss alltid glädje med sina mycket livliga färger. Men odlingen av dem är inte alltid så lätt som det kan verka. Orkidéer är ganska krävande växter när det gäller ljus- och luftfuktighetsförhållanden och om de odlas på fel ställe tar det väldigt få dagar för dem att vissna. När man väl har hittat rätt plats kan de dock ge oss stor tillfredsställelse då det är växter som kan klara sig väldigt bra även på egen hand.

Bland teknikerna för deras odling finns särskilt två som gör att vi kan få robusta och frodiga växter och spektakulära blomningar. Låt oss upptäcka dem tillsammans.

Advertisement

1. Vitlöksvatten

Det kan verka som en myt, men vitlökens egenskaper är allmänt dokumenterade och bekräftade av vetenskapen. Att förbereda vitlöksvatten gör att du kan skydda dina växter från parasiter som bladlöss, kvalster och nattfjärilar, men också från svampar, vilket kommer att förhindra spridning av sporer. Men inte bara. Flera studier har faktiskt bekräftat att den höga svavelhalten, ansvarig för vitlökens lukt, och andra element som kväve, kalium, fosfor, kalcium och mangan har gynnsamma effekter på växternas tillväxt. En studie fann i synnerhet många hälsofördelar för rötterna.

Du kan göra vitlöksvatten att använda som bekämpningsmedel med dessa ingredienser:

  • en vitlöksklyfta
  • en sked olja, gärna mineral
  • flytande tvättmedel
  • vatten

Börja med att krossa vitlöksklyftan och låt den ligga i oljan i 1-2 dagar. Filtrera, tillsätt en tesked diskmedel och en halv liter vatten. Den sålunda erhållna lösningen kan förvaras i en sprayflaska och sprayas direkt på plantorna. Om bladen blir gula dagen efter betyder det att det är nödvändigt att späda ut den ytterligare med vatten. Detta grundrecept måste anpassas till växterna, vars känslighet för produkten är subjektiv. Det är bäst att endast använda detta vatten som ett enstaka bekämpningsmedel än som ett vanligt gödningsmedel, eftersom överanvändning kan bromsa tillväxten.

Advertisement

2. Vatten

2. Vatten

Little Garden and More/YouTube

Ett annat sätt att få orkidéer att blomstra är att odla dem i vatten. Du kan göra det genom att ta bort orkidéerna från jorden och rengöra deras rötter väl. Placera dem sedan i en glasvas och fyll den med vatten tills de nuddar de lägsta rötterna. När orkidén har återhämtat sig är den redo att planteras om. Du kan också välja att fortsätta odlingen med hydrokulturmetoden. I det här fallet måste du plantera din orkidé i en genomskinlig vas med expanderad lera, och sätt sedan in vasen i en större som du fyller med vatten tills den nuddar basen på den mindre vasen. Fyll bara på vattnet när det sjunker under denna nivå för att säkerställa en sund tillväxt av dina orkidéer. Vattnet kommer att absorberas av rötterna genom kapilläritet, och avdunstningen från krukan kommer att garantera rätt nivå av fuktighet för växten.

Är du redo att ta på dig dina trädgårdshandskar?

Advertisement